Ce se întâmplă dacă iei antidepresive în timpul sarcinii

Femeile gravide care suferă de depresie se confruntă cu o decizie dificilă atunci când vine vorba de momentul în care trebuie să folosească antidepresive pentru a trata simptomele.

Ce impact are un tratament cu antidepresive în cazul femeilor însărcinate


Pe de o parte, tratarea depresiei este esențială pentru bunăstarea mamei, ceea ce se traduce și prin sănătatea copilului. Însă unele studii au arătat că expunerea la antidepresive a copilului în uter poate duce la creșterea riscului afecțiunilor de dezvoltare, incluzând tulburarea de hiperactivitate a deficitului de atenție și autismul. Iar alte cercetări au demonstrat că medicamentele sunt sigure pentru fătul în curs de dezvoltare.

O serie de noi rapoarte sugerează faptul că antidepresivele nu prezintă un risc ridicat pentru autism, cum se credea anterior.
În două articole publicate în JAMA, cercetătorii au descoperit că alți factori, inclusiv genele corelate cu bolile mintale, pot fi mai strâns corelate cu autismul decât expunerea la antidepresive. 

Brian D'Onofrio, director al departamentului de științe psihologice din cadrul Universității din Indiana, spune că studiile privind antidepresivele și autismul nu au reușit să distingă efectele medicamentelor de efectele depresiei. Câteva studii ample au constatat că femeile care au luat antidepresive în timpul sarcinii au prezentat mai multe riscuri de a naște copii cu autism, însă întrebarea este dacă această legătură se datora medicamentelor sau altor factori care duc la depresie.
Femeile care utilizează antidepresive pot avea depresie severă și o îngrijire prenatală mai precară.

Într-un alt studiu publicat în aceeași ediție a JAMA, doctorul Simone Vigod de la Women’s College Research Institute și echipa sa au ajuns la o concluzie similară după ce au căutat posibile conexiuni între antidepresive și autism. Au fost studiate mai mult de 35.000 de nașteri și au fost comparate ratele de autism între frații și surorile ale căror mame au folosit antidepresive în timpul anumitor sarcini.
S-a descoperit, de asemenea, că femeile care au folosit antidepresive au fost supuse unui risc crescut de a naște copii cu autism, dar conexiunea a dispărut atunci când au fost luați în considerare factori precum severitatea depresiei mamei și alte medicamente pe care mama le-ar fi putut lua. Studiile anterioare au luat în considerare patru, cinci sau șase factori posibili, de obicei factori de mediu, cum ar fi vârsta maternă și statutul socio-economic. Foarte puține studii au luat în calcul severitatea depresiei materne și alte câteva au evidențiat și expunerea la alte medicamente.
iulia-mirica