Gama de sentimente pe care le determină apariția celui mic și felul în care mama face totul pentru a se asigura că va avea o sarcină ușoară, în timp ce ia vitamine și primește numeroase sfaturi de la cei din jur pot fi foarte complexe. Potrivit specialiștilor, viitoarele mame nu trebuie să se simtă prost dacă există și momente în care nu sunt foarte fericite, când sunt copleșite de emoții sau când sunt supărate. Astfel de sentimente sunt normale și nu trebuie să crezi că este o problemă dacă ai îndoieli sau dacă te îngrijorează ceva.
Iată care sunt sentimentele care pot apărea în timpul sarcinii:
1. Vinovăția
Viitoarele mame vor să fie sigure că cel mic va fi sănătos, dar li se poate părea că lista de lucruri care îi pot face rău este din ce în ce mai mare. Astfel, se pot simți vinovate pentru că nu mănâncă destul din ceea ce trebuie, dacă au traversat strada exact când un camion emitea gaze de eșapament sau pentru că nu au auzit de toate tipurile de suplimente care le-ar putea fi utile.
De fiecare dată când apar aceste stări este util să faci o pauză, să respiri adânc și să-ți amintești că faci tot ce poți și că totul va fi bine. Nu există sarcina sau mama perfectă, așa că nu te stresa din această cauză.
2. Tristețea
Deși venirea celui mic le umple viața de bucurie mamelor, de multe ori poate apărea tristețea în timpul sarcinii. Dacă persistă poate fi un semn al depresiei prenatale, însă dacă apare la intervale mai rare este pur și simplu o reacție a organismului și mai ales a creierului care procesează schimbarea prin care treci și faptul că deja te adaptezi la rolul de părinte din punct de vedere psihologic. Rolul de părinte îți va aduce multe satisfacții, dar și provocări și trebuie să ai răbdare cu tine în cadrul procesului de adaptare. Tristețea îți amintește de lucrurile la care vei renunța, dar nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu continuă timp îndelungat.
3. Empatia extremă
În timpul sarcinii unele femei sunt foarte afectate de știri sau filme care prezintă evenimente tragice legate de bebeluși. De exemplu, ai putea începe să plângi când vezi un anunț de strângere de fonduri pentru un bebeluș grav bolnav.
În acest caz, iubirea mamei se extinde și spre alți bebeluși și nu poate procesa foarte ușor informațiile cu o conotație negativă.
4. Furia
Unele momente din timpul sarcinii nu vor fi foarte plăcute, iar furia poate apărea drept consecință. Potrivit specialiștilor, nu este nimic în neregulă dacă uneori te enervezi pentru că nu poți face tot ceea ce făceai înainte de a fi însărcinată sau din cauza simptomelor specifice cum sunt insomnia, senzația de arsură la stomac sau starea de greață. Nu înseamnă că nu ești fericită că ești însărcinată, ci că ar fi bine să discuți sau să scrii despre asta pentru a te simți mai bine.
5. Serenitatea
După ce află că sunt însărcinate femeile își reordonează prioritățile. Ranchiuna, supărările sau grijile cotidiene vor deveni mai puțin importante, în timp ce viitoarea mămică pune accentul pe crearea unui mediu stabil și fericit pentru bebeluș. Este foarte greu să fii supărată din cauza trecutului când deja te pregătești pentru viitor.
6. Anxietatea
Dacă te gândești la șansele de îmbolnăvire, la toxine sau la orice alt lucru care ar putea să nu meargă bine, ți se poate părea că sarcina este o perioadă extrem de riscantă. Grijile fac parte din rolul de părinte și uneori se manifestă înainte de nașterea bebelușului.
Cu toate acestea, anxietatea care nu îți permite să desfășori activități obișnuite sau îngrijorarea cronică trebuie tratate cu ajutorul unui terapeut.
7. Nesiguranța
O nouă etapă din viața ta urmează să înceapă și te poți simți foarte nesigură cu privire la ceea ce se va întâmpla. Terapeuții compară uneori sarcina cu perioada adolescenței pentru că apar din nou întrebări legate de forma corpului, identitate, apartenență și schimbarea de roluri. Vei avea nevoie de o perioadă de adaptare, dar vei reuși să faci față cu succes rolului de părinte.
8. Plictiseala
Consulturile, ecografiile și fotografiile primite de la medic sunt momente interesante pe care vrei să le împărtășești cu ceilalți, însă există și momente când femeile și-ar dori să fie mai aproape de finalul sarcinii, mai ales când au o stare de greață din momentul în care se scoală dimineața. De asemenea, pregătirile pot fi deosebite și pline de noutăți pentru unele femei, în timp ce altele nu sunt atât de entuziasmate să cumpere lucruri multe pentru bebeluș sau le iau de la începutul sarcinii și au un vag sentiment de plictiseală până la venirea pe lume a bebelușului.