Vestea că ești însărcinată te va umple de bucurie și poate constitui motivul unei reuniuni cu familia sau prietenii pentru a împărtăși acest moment unic, dar trebuie să fii pentru pregătită și pentru eventualele surprize. Chiar dacă poți avea impresia că nu are ce să se schimbe la începutul sarcinii pentru că nu vei lua în greutate atât de repede, există alte aspecte care pot afecta felul în care arăți și starea de spirit pe care o ai.
Iată de ce surprize poți avea parte după ce afli că vei avea un copil:
1. Vei avea nevoie în continuare de absorbantele zilnice
Chiar dacă ești de-abia în primele luni de sarcină uterul va începe să-și crească dimensiunile, exercitând o presiune ridicată asupra vezicii urinare și dându-ți senzația că ai nevoie să urinezi mult mai des. Unele femei observă inclusiv mici pierderi de urină atunci când râd foarte mult sau când tușesc.
Dacă ți se întâmplă acest lucru apelează cu încredere la absorbantele zilnice foarte subțiri, care îți vor proteja lenjeria intimă și hainele pe care le porți.Un alt motiv pentru care este indicat să apelezi la protejslipuri din primele zile după ce afli că ești însărcinată sunt secrețiile vaginale de culoare albă pe care le poți observa pe parcursul întregului interval de 9 luni. Sunt declanșate de acumularea de estrogen și protejează organismul viitoarei mame împotriva infecțiilor până în momentul nașterii.
2. Ai putea avea impresia că nu mai ești tu însăți
Dacă până acum ai avut mereu parte de sindromul premenstrual și a trebuit să cauți remedii pentru crampe, dureri de cap, irascibilitate, bufeuri sau schimbările bruște ale stării de dispoziție, să știi că este foarte probabil ca variațiile stării de spirit să persiste și în timpul sarcinii. Majoritatea femeilor însărcinate au parte de emoții contradictorii și vor veni momente în care nu vei ști dacă să plângi sau să zâmbești.
Aceste reacții sunt determinate de nivelurile fluctuante de hormoni, care pot favoriza furia, supărarea, descurajarea, bucuria intensă și plânsul. Pot avea loc pe rând sau simultan, lăsându-te puțin dezorientată, dar nu te îngrijora pentru nu este nimic în neregulă cu tine. Aceste schimbări ale stării de dispoziție au loc mult mai frecvent în primul trimestru de sarcină și vor reveni la finalul celui de-al treilea trimestru, când deja te pregătești pentru venirea pe lume a bebelușului tău.
3. Hotdogii, șunca presată și salamul vor necesita multă prudență
Probabil ai aflat deja că nu poți consuma lapte și brânză nepasteurizate din cauza riscului ridicat de infecții în timpul sarcinii dar știai că și carnea procesată poate fi la fel de periculoasă? Potrivit specialiștilor, șunca presată, hotdogii, crenvurștii și orice variante similare cresc riscul de avort. Nu înseamnă că trebuie să renunți complet la ele, dar va trebuie să le prepari la temperaturi ridicate pentru a te asigura că elimini toate bacteriile care îți pot pune în pericol sarcina.
4. Va trebui să crești mărimea la sutien, nu doar pe cea a cupelor
Hormonii care pregătesc glandele mamare pentru alăptare îți pot face sânii mai sensibili, pot cauza dureri ușoare și îi vor face mai mari. Nu îți va crește doar mărimea la cupă.
Până la sfârșitul sarcinii va trebui probabil să alegi o mărime mai mare la sutien pentru a-l putea încheia sau să adaugi elastic pe măsură ce ți se extinde cavitatea toracică. Acest lucru se întâmplă deoarece capacitatea plămânilor tăi crește pentru a putea respira suficient oxigen pentru tine și viitorul bebeluș.
5. Ai putea sângera puțin
„Sângerările și crampele afectează aproximativ 25% dintre femeile însărcinate. Dacă apar chiar la începutul sarcinii sunt cauzate de implantarea embrionului în uter, dar pot fi și semnele unui avort sau ale unei sarcini ectopice, fiind esențial un consult de specialitate pentru a te asigura că tu și bebelușul tău sunteți bine. Va trebuie să faci o ecografie pentru a verifica ritmul de dezvoltare al bebelușului și analize pentru a monitoriza nivelul de hormoni, mai ales dacă sângele este roșu aprins și ai crampe foarte dureroase”, spune dr.
Freya Marshall, ginecolog din California.
Posteaza comentariu