Ce este stresul?
"Stresul este o reactie de adaptare a organismului atunci cand este supus influentei unor factori agresivi din mediu. La contactul cu aceste agresiuni, organismul, animal si uman, incearca sa se adapteze la noua situatie, prin modificari functionale, endocrine, psihice. Individul resimte atat situatia exterioara cat si modificarile propriului organism, in special cand acestea sunt foarte intense", precizeaza psihologul Anca Pietraru.
Potrivit lui Mihai Popa-Radu, de la Seeds for Succes, "stresul este o stare traita de o persoana atunci cand aceasta are perceptia (confirmata sau nu de realitate) ca exista o discrepanta majora intre ceea ce trebuie sa faca si resursele pe care le poate accesa”.
In prezent, nu putem spune daca stresul ne este prieten sau dusman, deoarece sunt persoane care recunosc ca lucreaza mai bine cand se afla sunt efectele stresului, dar si persoane cu care nu mai poti duce un lucru la capat daca sunt supuse stresului. Un lucru este insa cert, si anume fiecare om se confrunta cu stresul, deoarece acesta face parte din viata noastra.
Biochimistul Hans Hugo Bruno Selye, cel care a introdus in stiinta notiunea de stres era de parere ca "singurul mod prin care putem evita stresul este sa murim".
Pentru a intelege ce anume este stresul, cum se manifesta, care este limita de stres suportata de fiecare om dar si multe alte lucruri interesante am stat de vorba cu specialistul TopSanatate psihologul Anca Pietraru si cu Mihai Radu-Popa, life&performance coach la Seeds for Succes.
Comentarii (1)
daca esti stesat nu mai poti scrie 10 motive de fericire pe zi,pai ce motive de bucurie sa ai caci stresul apare cand ai numai necazuri, ghinioane
Posteaza comentariu