Stima de sine: ai incredere in tine!

De multe ori stim ce sa facem pentru a crea o imagine buna la cei din jurul nostru, insa e mult mai greu sa ne convingem pe noi insine sa avem o parere buna despre noi. Si acest lucru, mai devreme se vede in modul in care ne raportam la lume, modul in care relationam cu cei din jur.

De unde vine si care sunt consecintele unei stime de sine scazute?


  • Neincrederea in sine. Undeva in trecut, anumite experiente de viata ti-au transmis sentimentul de esec, de inadecvare, de prea putin sau prea mult;
  • Asteptari prea mari neconfirmate, care predispun la esec. Multi dintre cei care au o stima de sine scazuta creeaza in exterior sentimentul unor persoane sigure, pentru ca, ducand atatea lupte, pe multe le si castiga, insa asta nu ii ajuta in nici un fel, fiind la fel de nesiguri in interior.
    Ei se raporteaza mereu la mai sus, vazand mai degraba lucrurile pe care nu le-au facut inca decat cele pe care le-au realizat;
  • Neputinta de a coopera, pozitionare competitiva in raport cu lumea, ca si cum orice interactiune este o lupta din care nu poti iesi decat invingator sau invins.
 
In timp, asta duce la:

Nefericire. Fiecare experienta ajunge un prilej de confirmare a propriei nefericiri. Pe termen lung, asta duce la depresie, izolare, comunicare scazuta;
Descurajare. Pornind cu o stima de sine scazuta, te predispui la esec.
Pentru ca, chiar daca suferi, doar asa iti poti confirma parerea proasta pe care o ai despre tine. Cu alte cuvinte, devii in timp propria victima, autosabotandu-ti actiunile zilnice.


Ce sa faci?

1. Accepta-te asa cum esti. Acorda-ti dreptul de a nu face perfect toate lucrurile, de a nu fi mereu cel mai bun. Pozitioneaza-te cu respect fata de tine.

2. Fixeaza-ti obiective realiste in raport cu timpul si resursele de care dispui. Asteptari mari duc la esecuri mari.

3. Ai incredere in tine. Crezand ca poti face un lucru te ajuta sa il si faci.
Gandirea pozitiva nu este doar o tehnica amagitoare de a te pacali singur, ci o modalitate de a te mobiliza si de a-ti "da voie" sa duci la capat anumite actiuni.

4. Foloseste experientele pozitive pentru a-ti confirma ca poti.