De unde vine si care sunt consecintele unei stime de sine scazute?
- Neincrederea in sine. Undeva in trecut, anumite experiente de viata ti-au transmis sentimentul de esec, de inadecvare, de prea putin sau prea mult;
- Asteptari prea mari neconfirmate, care predispun la esec. Multi dintre cei care au o stima de sine scazuta creeaza in exterior sentimentul unor persoane sigure, pentru ca, ducand atatea lupte, pe multe le si castiga, insa asta nu ii ajuta in nici un fel, fiind la fel de nesiguri in interior. Ei se raporteaza mereu la mai sus, vazand mai degraba lucrurile pe care nu le-au facut inca decat cele pe care le-au realizat;
- Neputinta de a coopera, pozitionare competitiva in raport cu lumea, ca si cum orice interactiune este o lupta din care nu poti iesi decat invingator sau invins.
In timp, asta duce la:
Nefericire. Fiecare experienta ajunge un prilej de confirmare a propriei nefericiri. Pe termen lung, asta duce la depresie, izolare, comunicare scazuta;
Descurajare. Pornind cu o stima de sine scazuta, te predispui la esec. Pentru ca, chiar daca suferi, doar asa iti poti confirma parerea proasta pe care o ai despre tine. Cu alte cuvinte, devii in timp propria victima, autosabotandu-ti actiunile zilnice.
Ce sa faci?
1. Accepta-te asa cum esti. Acorda-ti dreptul de a nu face perfect toate lucrurile, de a nu fi mereu cel mai bun. Pozitioneaza-te cu respect fata de tine.
2. Fixeaza-ti obiective realiste in raport cu timpul si resursele de care dispui. Asteptari mari duc la esecuri mari.
3. Ai incredere in tine. Crezand ca poti face un lucru te ajuta sa il si faci. Gandirea pozitiva nu este doar o tehnica amagitoare de a te pacali singur, ci o modalitate de a te mobiliza si de a-ti "da voie" sa duci la capat anumite actiuni.
4. Foloseste experientele pozitive pentru a-ti confirma ca poti.
Comentarii (4)
Nu imi place stilul meu de viata de la bloc. De 7 ani locuiesc la bloc si nu ma pot adapta la bloc rodica
Deja ai tot ce isi poate dori un om ca sa fie fericit! Opreste-te un pic si incearca sa vezi de unde iti vine neimplinirea. Iti doresti mai mult pentru cine, pentru ce... de exemplu pt ca e la moda sa fi si mama si o femeie de succes... etc. Mi-ar place sa am ce ai tu. Mult succes in descoperiri!
Este bine sa gandesti pozitiv, dar cum sa imi fie bine cand niciodata nu ma simt implinita? Vreau mereu mai mult si cand se realizeaza dorintele, apar alte planuri de viitor, alte incercari fara care simt ca nu pot trai... specific ca am 30 ani, 2 baietei frumosi si sanatosi, casatorita, am terminat postliceala de asistenti medicali, facultate si master si ma gandeam sa merg mai departe la cursuri postuniversitare, vreau o casa mai mare... un post mai bun... etc. Exagerez, nu? Ce trebuie sa fac sa fiu multumita cu ce am? Am ajuns sa fiu depresiva... ajutati-ma! Cu respect Mihaela.
Totul e ok. Dar cu kilogramele in plus ma lupt de cativa ani si nu reusesc nimic, am chiar complexe, pot spune ca e singurul. Dati-mi un sfat va rog frumos.
Posteaza comentariu