Scapa de timiditate!

Probabil cu totii am avut situatii in care ne-am simtit timizi si am fi vrut sa reactionam altfel, mai mult sau mai putin, chiar daca pentru unii aceasta amintire este undeva departe, in copilarie, iar pentru altii este nu mai departe de ziua de astazi.

Daca in copilarie timiditatea era poate de multe ori confundata cu bunul simt, si astfel incurajata, acest lucru are efecte negative pe termen lung. O persoana timida manifesta cu precadere o neputinta sau frica accentuata de a se expune. Vorbitul in public poate deveni o mare problema si daca acesta este o necesitate a serviciului, de exemplu, acea persoana se va trezi marginalizata, fara putinta de a vorbi in sedinte, chiar daca are lucruri interesante de spus, fara a avea curajul de a face prezentari, de a interveni pe parcursul unei discutii.

Acest comportament ajunge in timp sa interfereze semnificativ cu calitatea vietii si predispune persoana la tulburari de anxietate si depresie.

Oricare ar fi motivele pentru care acest comportament s-a dezvoltat, si oricat de departe a ajuns in a periclita relatiile pe care o persoana le are, vestea buna e ca timiditatea poate fi educata. Pentru cineva care a hotarat ca timiditatea nu il ajuta, dimpotriva, e important sa inceapa prin a face schimbari mici, dar semnificative, in stilul sau de viata:

1.
Incepe sa te expui. Chiar daca iti este greu si simti ca ti-au transpirat palmele si ai un nod in gat, nu pierde ocazia de a interveni macar o data pe parcursul unei discutii. Nu judeca apoi care a fot performanta ta in raport cu a celorlalti, cat de bine te-ai exprimat sau daca te-ai balbait sau nu. Scopul tau a fost sa vorbesti si ai vorbit. Deci e un succes.

2. Fa o gafa mica intentionat. Pentru multe personae timide a face o greseala este ceva fatal. Un lucru mic, pe care ceilalti poate nici nu l-au observat, ii strica ziua si se gandeste in continuare obsesiv la cat de mult a putut sa greseasca.
Ca atare, facand o greseala mica intentionat, o sa poti sa iti dai seama ca greselile tale nu sunt chiar asa catastrofale si ca lumea nu le da chiar atat de multa importanta.

3. Cand ai facut o gafa, fii primul care rade. Cu cat esti mai descurajat de greselile tale si te fasticesti mai mult, cu atat le faci mai evidente. Foloseste-le in continuare ca pe un pretext pentru a deschide conversatia si a face comunicarea mai usoara. Caci nu uita, toti facem gafe. Important e sa acceptam ca nu suntem perfecti.