Nu lasa iarna sa te intristeze

Iarna ii intristeaza pe multi dintre noi. In aprilie-mai, cand lumina soarelui e din ce in ce mai incantatoare si zilele cresc, veselia, starea de bine se trezeste odata cu ele. Iulie-august sunt obositor de calde,apoi, cele cateva luni de toamna sunt melancolice dar placute. Iarna ii face pe unii sa-si doreasca sa se retraga acasa, in pat, imediat ce soarele coboara spre asfintit.

 

Nu inseamna depresie, inseamna TAS - Tulburare afectiva sezoniera. Daca acesti oameni ar trai in zone cu zile foarte lungi si nopti scurte tot timpul anului, nici nu si-ar da seama ca anotimpurile ii afecteaza atat de mult.

Tulburarea e cunoscuta si sub denumirea de "astenie de iarna" si afecteaza in special femeile, mai mult pe cele de 20-25 de ani. Provine din aceeasi radacina ca si astenia de primavara sau de toamna.

 

 Una din consecintele sindromului e ingrasarea. Cei care trec greu prin iarna au tendinta sa manance foarte mult din nepasare, sau din dorinta de a-si gasi o placere.



Simptomele tulburarii afective sezoniere:


  • Energetice:


Oboseala, letargie, pofta constanta de somn.

  • Emotionale:


Sentiment de depresie, iritabilitate, labilitatea emotionala.

  • De greutate:


Pofta de dulciuri si fainoase.


Nevoia de a manca apare cand te simti obosit, depresiv sau stresat. Unele mancaruri, in special cele care contin multi carbohidrati cresc nivelul serotoninei - "hormonul fericirii"- in sange, care produce anxietate si agitatie daca e in cantitate mica.

 

Spre sfarsitul iernii cei care au fost afectati de anotimp incep sa aiba chef de viata, se simt mai usori si mai activi, si nu mai simt nevoia sa manance.

De multe ori reusesc sa scape de kilogramele acumulate in timpul iernii.

 

Testeaza solutii simple

Prima masura pe care o poti lua cand observi ca esti deprimat in timpul iernii si vesel(a) vara consta intr-un program de dieta si sport. Daca iti stabilesti orele la care mananci sau alte reguli dietetice impreuna cu 3-4 zile pe saptamana in care sa faci gimnastica nu doar ca nu te vei mai ingrasa, ci chiar starea ta psihica s-ar putea sa se schimbe in bine.


O alta solutie care s-a dovedit eficienta, desi atat de simpla incat trezeste scepticismul: pacientul sta in fata unei surse de lumina (preferabil o cutie luminoasa), uitandu-se la ea timp de 10 minute.

Timpul se creste progresiv, in fiecare zi,  pana se ajunge la 30 de minute de 2 ori pe zi. Multi pacienti incep sa se simta foarte bine dupa prima saptamana.

Procedeul se bazeaza pe presupunerea ca lumina insuficienta din timpul iernii induce  starea de astenie.


Ce mai poti face?


  • Incearca sa stai cat mai mult afara cand e soare. Studiile au aratat ca o ora de plimbare pe zi poate aduce cheful de viata unei persoane afectate de anotimpul inghetat al iernii.


  • Nu acoperi geamurile cu perdele sau jaluzele si aseaza-ti biroul langa geam.
    Seara aprinde lumina in toata casa si foloseste o lampa puternica pentru birou.


  • Practica sporturi de iarna. Skiul, patinajul, orice sport care te aduce in aer liber si in contact cu lumina soarelui, te va ajuta.