Nu inseamna depresie, inseamna TAS - Tulburare afectiva sezoniera. Daca acesti oameni ar trai in zone cu zile foarte lungi si nopti scurte tot timpul anului, nici nu si-ar da seama ca anotimpurile ii afecteaza atat de mult.
Tulburarea e cunoscuta si sub denumirea de "astenie de iarna" si afecteaza in special femeile, mai mult pe cele de 20-25 de ani. Provine din aceeasi radacina ca si astenia de primavara sau de toamna.
Una din consecintele sindromului e ingrasarea. Cei care trec greu prin iarna au tendinta sa manance foarte mult din nepasare, sau din dorinta de a-si gasi o placere.
Simptomele tulburarii afective sezoniere:
- Energetice:
Oboseala, letargie, pofta constanta de somn.
- Emotionale:
Sentiment de depresie, iritabilitate, labilitatea emotionala.
- De greutate:
Pofta de dulciuri si fainoase.
Nevoia de a manca apare cand te simti obosit, depresiv sau stresat. Unele mancaruri, in special cele care contin multi carbohidrati cresc nivelul serotoninei - "hormonul fericirii"- in sange, care produce anxietate si agitatie daca e in cantitate mica.
Spre sfarsitul iernii cei care au fost afectati de anotimp incep sa aiba chef de viata, se simt mai usori si mai activi, si nu mai simt nevoia sa manance.
De multe ori reusesc sa scape de kilogramele acumulate in timpul iernii.
Testeaza solutii simple
Prima masura pe care o poti lua cand observi ca esti deprimat in timpul iernii si vesel(a) vara consta intr-un program de dieta si sport. Daca iti stabilesti orele la care mananci sau alte reguli dietetice impreuna cu 3-4 zile pe saptamana in care sa faci gimnastica nu doar ca nu te vei mai ingrasa, ci chiar starea ta psihica s-ar putea sa se schimbe in bine.
O alta solutie care s-a dovedit eficienta, desi atat de simpla incat trezeste scepticismul: pacientul sta in fata unei surse de lumina (preferabil o cutie luminoasa), uitandu-se la ea timp de 10 minute.
Procedeul se bazeaza pe presupunerea ca lumina insuficienta din timpul iernii induce starea de astenie.
Ce mai poti face?
- Incearca sa stai cat mai mult afara cand e soare. Studiile au aratat ca o ora de plimbare pe zi poate aduce cheful de viata unei persoane afectate de anotimpul inghetat al iernii.
- Nu acoperi geamurile cu perdele sau jaluzele si aseaza-ti biroul langa geam. Seara aprinde lumina in toata casa si foloseste o lampa puternica pentru birou.
- Practica sporturi de iarna. Skiul, patinajul, orice sport care te aduce in aer liber si in contact cu lumina soarelui, te va ajuta.
Comentarii (4)
,,Este scris" in Biblie ca ,,Toata creatura suspina si geme in asteptarea descoperirii fiilor lui Dumnezeu..." ,,Tot pamantul va deveni o GRADINA A EDENULUI...". Clima va fi placuta, iar faptul ca nivelul serotoninei este responsabil de schimbarea starilor noastre, va fi o amintire a trecutului, pentru ca vom trai pe un pamant perfect si vom fi perfecti ca Adam inainte de a pacatui. De altfel de cativa ani asistam la schimbrile climatice prin care Dumnezeu pregateste PARADISUL TERESTRU PENTRU TOTI OAMENII. ,,Este scris...", a spus Isus care si-a dat viata pentru ca speranta sa nu moara ultima.
Lumina, muzica vesela, o conversatie placuta, si daca nu sport cel putin o plimbare pe zi si sigur iarna nu va mai fi asa "rea"!
chiar mi se intampla si mie,credeam ca am eu o un fix cu lumina,dar nu suport sa nu am lumina in camera,oriunde de fapt.ador zilele in care soarele imi bate cu putere in geam,ma trezeste la viata as putea face orice in ziua aceea
sunt de aceeasi parere chiar exista indispozitie cauzata de vreme...
Posteaza comentariu