De ce este ascultarea atat de importanta?

Pe drumul catre solutionarea conflictelor, stiinta de a asculta este cea mai sigura autostrada. Nevoia de a fi auzit nu este o nevoie oarecare; ea vindeca sufletul in profunzime...

Pe drumul catre solutionarea conflictelor, stiinta de a asculta este cea mai sigura autostrada. Nevoia de a fi auzit nu este o nevoie oarecare; ea vindeca sufletul in profunzime si construieste baza unei casnicii fericite.

Oriunde exista un ansamblu social, format din mai mult de o persoana, este esential ca partile sa comunice in mod corespunzator. Si, desigur, nici o comunicare nu este posibila fara o ascultare reciproca. Ca sa aiba o casnicie fericita, sotii trebuie sa invete un anumit tip de comunicare - comunicare afectiva - si un anumit tip de ascultare - ascultare empatica.

Trebuie sa acordati atentie starii emotionale in care se afla sotul dumneavoastra (...).

Pentru ca o sotie sa fie multumita de casnicia ei, este atat de important ca ea sa se simta auzita si inteleasa, incat exista chiar si un termen tehnic pentru acest tip de ascultare: intelegere receptiva.

Deoarece sotul dumneavoastra nu a fost educat pentru a va recepta mesajele afective, el va trebui sa ia partea leului in materie de invatare. Fiind mai putin priceput in aceasta privinta decat dumneavoastra, el se afla intr-o pozitie dezavantajata, lucru greu de suportat pentru un barbat.
Asadar, fiti intelegatoare fata de sentimentul lui de vulnerabilitate si aveti grija sa nu il umiliti.

Erori de ascultare

Nu inchide, inca mai vorbesc
In cazul acestei erori, ascultatorul incheie conversatia fara sa se asigure ca vorbitorul a terminat ceea ce avea de spus. Acest lucru il face pe ascultator sa se simta frustrat afectiv.

"Revin eu"
In acest caz, ascultatorul il intrerupe pe vorbitor cu intentia de a reveni mai tarziu la subiect. Din nefericire, vorbitorul nu are nici o cale de a sti daca vorbitorul va reveni vreodata la subiect, cel putin nu in acest secol.


Schimbarea subiectului
Schimbarea subiectului intervine atunci cand ascultatorul modifica brusc tema de discutie. Schimbarea subiectului poate reflecta doar neatentia sau un deficit in materie de tehnica ascultarii, insa poate avea si efectul de a intrerupe legatura afectiva.

"Ma epuizezi"
Aceasta eroare de ascultare apare atunci cand ascultatorul face o remarca cu referire la sine, fara legatura cu mesajul emotional al vorbitorului. De exemplu, sotia ii spune sotului: "Tocmai mi-am amintit de aniversarea noastra si m-a coplesit un val de iubire." La care sotul raspunde: "Da, am fost atat de fericit in acea zi." Remarca este o amintire afectiva, si nu un raspuns afectiv.