Cunoasterea propriului temperament emotional

Temperamentele emotionale sunt in parte darul naturii si in parte o mostenire a primilor ani de viata. Vestea cea buna este ca ele nu sunt atribute fixe, desi pot parea astfel. Multi oameni care incearca sa-si dezvolte competenta emotionala vor descoperi ca isi schimba incet temperamentul.
Temperamentele sunt prezentate ca opuse pentru ca de obicei tindem sa polarizam capetele spectrului. De exemplu, avem nevoie in egala masura si de optimism si de pesimism, pentru ca amandoua contin informatii importante. Avem nevoie de amandoua intr-o conlucrare armonioasa. Feriti-va sa va fixati pe una dintre extreme, permiteti-va o miscare libera de la un capat al spectrului pana la celalalt, in functie de ocazie.

Urmariti urmatoarele perechi pentru a hotari unde va situati din punct de vedere al temperamentului emotional:


1. Optimist versus pesimist

Se spune deseori ca optimistul crede ca aceasta este cea mai buna dintre lumile posibile, in timp ce pesimistul se teme de aceasta situatie. Pesimistul isi va vedea paharul pe jumatate gol, in vreme ce optimistul va crede ca mai e nevoie numai de un strop din sticla cu vin pentru ca paharul sa fie plin ochi! Ambele temperamente au avantajele lor.
Uneori chiar avem nevoie de optimism daca vrem sa ducem un lucru pana la capat. Dar avem nevoie si de vocea pesimistului pentru a ne trezi la realitate daca ne inhamam la prea multe lucruri. In timp ce optimistul ne sporeste asteptarile si capacitatile, pesimistul le reduce.


2. Meditativ versus impulsiv

Persoanele inclinate spre meditatie reflecteaza mult la un lucru care le-a ranit. Inventariaza greselile si neglijentele proprii si ale altora. Intr-un moment convenabil pentru ele sau cand se simt foarte provocate, ataca furioase, inarmate cu o lista ce cuprinde toate defectele celuilalt, care se intinde pe cateva luni in urma. Pe de alta parte, impulsivii isi pierd cumpatul imediat, sunt volatili si vorbesc fara sa gandeasca. Intr-o jumatate de ora, au uitat totul. Meditativii par foarte blocati emotional, dar impulsivii isi regreta deseori graba cu care au reactionat. Uneori, avem nevoie sa reflectam si sa putem astepta, ca persoanele inclinate spre meditatie, dar si de capacitatea de descarcare emotionala si de aptitudinea de a o lua de la inceput, caracteristice impulsivului.



3. Relaxat versus incordat

Persoanele relaxate actioneaza de obicei cu o intensitate redusa la stimulii emotionali, in timp ce persoanele incordate au reactii exacerbate la aceiasi stimuli. Daca esti relaxat, probabil vei suferi mai putin, dar vei pierde multe dintre nuantele pe care le observa ceilalti. Daca esti incordat, vei descoepri ca esti mult mai sensibil decat persoanele relaxate si joviale si ca aceasta sensibilitate e foarte costisitoare din punctul de vedere al echilibrului emotional. Cei mai multi oameni creativi sunt incordati, dar cu cat isi pot dezvolta mai bine laturi relaxate, cu atat vor fi mai eficienti in munca lor. Nu va lasati pacaliti de aparente - multi oameni isi dezvolta o latura relaxata, dezinvolta pentru a-si ascunde sensibilitatea si tensiunea interioara.


4. Extravertit versus introvertit

Pentru introvertit, ceea ce se intampla in interiorul sau este intotdeauna cel mai important lucru, pentru extravertit se intampla exact invers.
Un introvertit poate spune: "Iadul sunt ceilalti", in timp ce pentru extravertit a ramane complet singur e iadul. Adesea, aceste categorii genereaza multe confuzii, pentru ca multi introvertiti au dezvoltat aptitudini sociale complexe si le pot mentine in orice companie, in timp ce unii extravertiti sunt stangaci si neindemanatici din punct de vedere social. Cand e vorba de sentimente, extravertitul va pune un accent mai mare pe sentimentele altora decat pe ale sale, in timp ce introvertitul se va raporta intotdeauna la lumea sa interioara si va acorda o importanta mai mica contextului exterior.

Poti fi optimist intr-o anumita zona a vietii tale, dar pesimist in alta. De foarte multe ori, o persoana face fata situatiei mentinandu-se la un pol emotional in viata particulara, de exemplu, si la polul opus in viata profesionala. Uneori, putem avea un anumit gen de temperament, de exemplu relaxat, jovial, intr-o situatie pentru ca apoi sa manifestam trasaturile unui om incordat si sensibil, in conditii de stres.
De asemenea, la mijlocul vietii ne putem transforma din introvertiti in extravertiti si invers. Cea mai inalta treapta a dezvoltarii de sine este sa nu ramanem fixati pe un anumit temperament, ci sa ne putem permite sa traim si cealalta parte.


Informatiile au fost preluate din cartea "Transformarea sentimentelor - o conditie a succesului" - Frances Wilks - tradusa de Alexandra Bors, Editura Curtea veche, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro
 
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • claudiaruiu pe 21 Feb 2008, 19:30
    Subiect foarte util de citit

    Este adevarat ca furia ne distruge incet si sigur. Nu cunoastem si nici nu suntem educati sa prevenim aceste sentimente negative.

    0
    1

  • Emi pe 2 Nov 2007, 22:42
    REALITATEA

    E pura realitate, dar ati fi putut face mai mult. Ne regasim in toate categoriile,e drept, dar lipseste ceva. Poate lipseste modul de exprimare... de ex....P. Corut??? Personal, nu sunt surprinsa. Poate ca nu am citit suficient de multe articole, pentru ca sa pot face o comparatie "corecta", sau poate nu e stilul de exprimare care poate sa-mi "transmita"ceva.Merci!

    1
    1

  • maria pe 2 Dec 2006, 17:28
    am primit raspuns la intrebari

    Art. despre intro si extravertit mi-au clarificat comportamentul unei fiinte ,cat si pe al meu.Imi plac asemena subiecte.Succes.Sunt in categoria extravertitilor mai mult,desi nu este prea excelenta aceasata categorie pentru propria-mi persoana. Introvertitii sunt oameni care se preocupa numai de ei, sunt egocentrici., primeaza eul lor,ar fi mult de spus in acest sens.

    0
    0

  • g53l60g pe 19 Ian 2006, 17:49
    Interesant

    Placut surprins.

    0
    0

  • miha pe 19 Ian 2006, 17:49
    asa e

    foarte adevarat ce am citit

    0
    0

  • mony pe 19 Ian 2006, 17:49
    adevarat

    Cand am citit aricolul am ramas surorinsa intr-un mod placut

    0
    0

  • george pe 19 Ian 2006, 17:49
    de folos si adevarat

    mam regasit in fiecare din categorii,shi sunt fericit ca am mai invatat ceva despre mine.va multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod