Antioxidantii sunt astfel conceputi pentru a neutraliza actiunea radicalilor liberi de a distruge membranele celulare. Acesti radicali liberi deterioreaza macromoleculele cheie esentiale pentru viata precum AND-ul, ARN-ul si proteinele. Afectarea AND-ului sta la baza imbatranirii premature, insa cu ajutorul antioxidantilor acesta poate fi ajutat sa se refaca.
Alte studii recente au dovedit eficacitatea vitaminei E si C, precum si a seleniului in protejarea pielii impotriva razelor ultraviolete.
Seleniul
Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si parte esentiala a enzimei Glutation peroxidaza. Ajuta la prevenirea cancerului, inclusiv a celui cauzat de expunerea excesiva la soare. Asigura, de asemenea, elasticitatea tesutului si incetineste procesul de imbatranire a acestuia prin oxidare. Alimentele care constituie bune furnizoare de seleniu sunt: cerealele integrale, fructele de mare, usturoiul si ouale.
Luat ca supliment alimentar, aportul zilnic recomandat de normele internationale este de 50-200 micrograme, lucru care ofera o protectie eficienta impotriva razelor solare.
De asemenea, ultimele experimente efectuate pe animale au dovedit ca administrat pe cale orala sau asociat cu L-metionina (L-selenometionina) efectele seleniului sunt amplificate, iar arsurile solare sunt mai rare in cazul expunerii solare. Vitamina E
Este cel mai important antioxidant din organism care protejeaza membranele celulare, mentine activitatea unor enzime si protejeaza globulele rosii impotriva substantelor oxidante, precum radicalii liberi. Sursele alimentare cele mai bogate in vitamina E sunt: uleiurile si margarinele vegetale, orezul brun, ovazul, alunele, germenii de cereale, legumele verzi, iar intr-o cantitate mica se regaseste si in carne.
Noile cercetari au demonstrat ca avand rol de antioxidant, vitamina E protejeaza organismul de radicalii liberi. Numeroase alte studii s-au concentrat asupra efectelor acesteia de a reduce arsurile solare si a preveni aparitia cancerului.
Administrata in combinatie cu vitamina A reduce cu pana la 70% riscul aparitiei carcinomului. Vitamina E grupeaza 4 substante numite tocoferoli (alfa-tocoferol, beta-tocoferol, gamma-tocoferol si delta-tocoferol), iar cea mai activa dintre acestea, alfa-tocoferolul, calmeaza pielea uscata si arsa de soare. In combinatie cu vitamina C se poate forma o lotiune cu eficienta maxima de protectie impotriva arsurilor solare.
Vitamina C
Cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este una dintre cele mai folosite in intreaga lume datorita proprietatilor sale care ajuta la mentinerea sanatatii prin revigorarea organismului. Poate fi procurata din leguminoase si citrice. La fel ca vitamina E, aceasta vitamina actioneaza impotriva radicalilor liberi, avand un puternic efect antioxidant si previne cancerul si efectele imbatranirii premature.
Cantitatea de vitamina C scade considerabil prin expunerea corpului la soare, poluare si fum de tigara!
Chiar si cea mai scurta expunere la razele ultraviolete produce o diminuare a aportului de vitamina C cu pana la 30%, in vreme ce poluarea o poate diminua cu pana la 55%!
Vitamina C are capacitatea de a preveni consecintele unei expuneri prelungite la soare care creste riscul aparitiei cancerului de piele.
Un studiu recent a demonstrat ca administrarea vitaminei C in 15-30 de minute de la expunerea solara, celulele arse vor regenera. Este recomandat un consum de 500-1000 mg de vitamina C pe zi care poate fi procurat din fructe, legume si sucuri naturale. Bineinteles ca fiecare dintre noi poate sa ia zilnic un supliment de vitamina C. In timp ce efectele benefice ale unor vitamine sunt de necontestat in cazuri de arsuri solare, cercetarile in domeniu nu se opresc aici. Pentru o utilizare adecvata a vitaminelor si a modalitatilor diverse de administrare a acestora este indicat sa consulti un dermatolog.
Mic dictionar de termeni (definitii preluate din "Dictionar de medicina Larousse", Bucuresti, Editura Univers Enciclopedic, 1998)
Carcinom = tumora maligna dezvoltata pe seama tesuturilor epiteliale. Carcinoamele reprezinta in jur de 80% din cancere;
Radical liber = molecula prezenta in anumite celule, care poseda la periferie un electron celibatar. Radicalii liberi ar fi foarte toxici pentru celule daca n-ar exista substante destinate sa-i neutralizeze (antioxidantii);
Enzima = proteina care accelereaza reactiile chimice ale organismului.
Comentarii (44)
Rasul parului ajuta. Eu pe fiica mea o radeam de 2 ori pe saptamana. Am ras-o timp de un an si am uns-o pe piele cu un tratament de la vichy. Acum o rad mai rar cam la 2 saptamani.
Sotia mea are parul foarte rar de i se vede pielea capului. Am ras-o pe cap complet si am uns-o pe piele cu ulei de ricin. Din luna mai o to rad si i s-a mai indesit cat de cat.
.... este foarte bun, dar cred ca mai buna este crema de propolis naturala (cat se poate) si sa nu radeti dar nu costa decat 20 de mii insa eu merg tot pe DOINA.
Fetelor eu folosesc LAPTELE DOINA de vreo 2-3 ani am inceput sa-l folosesc de cand am vazut ca matusa mea care are in jur la 40 de ani are un ten superb arata ca la 20 dar folosea de ani buni LAPTE DOINA (Nu ma dau cu el decat seara, dimineata nu este neaparata nevoie, iar cat despre L'Oreal, Garnier si mai stiu eu cate alte minuni de creme sa stiti ca sunt la fel chiar mult mai daunatoare, iar diferenta nu o simti decat la pret. Va pup... asta este parerea mea, nu toate lumea trebuie sa faca ca mine.
as dori mai multe detalii despre mastile faciale,se spune ca mierea de albine este buna dar nu stim cate minute sa o tinem,nu stim ce marci de produse sa folosim...........mai multe detalii va rog..........in rest interesante ideile
foloseste ulei de ricin...eu personal nu l-am utilizat...insa multi spun ca ajuta...
da,va multumesc ptr.aceste sfaturi sant foarte utile,dar am si eu o rugaminte;am nevoie de o reteta ptr. par ca mi-a cazutf,tare aproape ca sant cheala.poate ma ajuta cineva!!!va multumesc.
va multumesc asta ar trebui sa stie toata lumea
stie cineva de ce nu se mai gaseste la farmacie vitamina C, fiola?
f.interesant si util!
imi plac fff mult sfaturile dvs imi sunt practice.ce m ar interesa un cabinet med pt implant silicoane la cluj
medicii din occident iau de chiar 3,5,ori doza zilnica recomandata!!!!!sigur ca stiu ei ce stiu
...cred ca ceea ce mancam , aceea suntem !!!!
sunt bune,dar pretul lasa de dorit.
de unde sti cat sa suplimentezi vit E sau Seleniu. Sunt tot felul de produse. Le iei o luna, doua, o tb / zi fctie de gramaj? Poate un medic sa-mi raspunda ?
SI EU FOLOSESC VIT. DE LA CALIVITA SI SINT MULTUMITA.PRETUL E ACCESIBIL,DAR TOTUSI FRUCTELE SINT FRUCTE.
Ar fi frumos daca ati putea sa ne spuneti si cateva alimente care contin aceste vitamine atunci cand ne oferiti astfel de informatii.
Vrei sa consumi fructe si legume,trebuie sa ai BANII ca sa cumperi zilnic 4-5 fructe si 3-4 feluri de legume si fa-ti socoteala......Eu consum vitamine de la Calivita(americana).............m-au ajutat f.mult si economisesc banii.....fiindca nu am un venit frumos ca sa-mi pot permite cuparand fructe si legume.............
consider ca e mult mai simplu sa ne mentinem tineri si in forma,consumand fructe si legume, facand sport decat sa ajungem la o amumita varsta ca nu mai putem face nimic pt ca e prea tarziu.ar trebui sa devina un mod de viata, o cultura-viata naturista.chiar si sa-ti traiesti viata in deplina armonie cu natura.
ador tineretea, faptul ca pot afla informatii despre cum o pot intretine ma face mai fericita.sunteti elixirul meu.
TINERETE VESNICA AI ATUNCI .VEI AVEA TINERETE VESNICA -NUMAI ATUNCI
sunt de acord si este adevarat vitaminele te mentin vesnic tanar ,dar nu in cantitati mari doar atat cat iti cere organismul,vei fi tanar dar si sanatos.
f interesant articolu dar nu prea cred . putem sa aratam mai bine adica sa nu ne aratam ani dar ce facem cu sufletu cum il intinerim ok pa oricum va iubesc
Eu cred ca produsele naturale iti fac un ten catifelat si anume cremele din plante naturale si mastile preparate acasa di fructe
Ce vitamine imi recomandati pentru un ten mai ofilit?
Multumesc foarte mult pentru informatiile pe care le dati.
cred ca nu e de ajuns doar sa folosesti produse de calitate de ingrijire a pielii sau numai sa mananci produse abundente in vitamine ... ingrijirea pielii trebuie privita drept o investitie de timp,rabdare,putere de vointa si bani. De vrem rezultate trebuie sa reexaminam cremele noastre,alimentele ce le mancam,sa mai facem cate un masaj, sa mai facem sport,sa invatam as zambim si in nici un caz sa nu lasam pe maine masca pe care am vrut sa o facem azi.. caci pana la urma, toate astea sunt doar pentru "dragele" de noi :) fiti frumoase,scumpelor.
va multummesc pentru toate inforrmaaatiile care le-am gasit pe scest site.
Multumesc pentru profesionismul aratat si sper ca pe viitor sa avem aceasta sansa de la dumneavoastra de a ne inbunatatii viata cu aceste valori informationale pe care nu le putem avea decat de la specialistii nostri. Multumesc inca o data pentru ca existati.
Va Multumesc Pentru Toate Informatiile Furnizate Pe Acest Sait,sunt Bine Venite.
sunt f multumita de informatiile de pe acest site dar as dori mai multe sfaturi in privinta administrarii antioxidantilor ,si anume : nu stiu cati dintre noi (mai ales cei care au o munca haotica de birou )se hranesc corespunzator cu produse care sa imbine toti acesti antioxidanti atat de necesari organismului .As dori sa stiu cum se administreaza acesti antioxidani sub forma de pastile si daca exista o doza anume care sa fie administrata permanent pt incetinirea imbatranirii celulelor
deplin satisfacuta de continutul site-ului.sper numai sa fie accesat de cat mai multa lume...si,sper ca informatiile oferite sa fie luate in consideratie...ai de invatat cate ceva de aici
Subiectele sunt inspirat selectate si faptul ca exista si un minidictionar este o treaba foarte buna.
Nu exista o doza anume care luata permanent sa poate incetini imbatranirea celulelor. Antioxidantii trebuie administrati cate o pastila pe zi, in cure nu foarte lungi. Este recomandat un numar de 2-3 cure pe an (la intervale de cateva luni), durata uneia fiind de maxim o luna.
multumesc pt raspuns referitor la antioxidanti ,si daca tot suntem la capitolul sanatate si frumusete am sa mai pun o intrebare .Parul tratat chimic ,mai clar f deteriorat din cauza vopsirilor repetate mai are sanse de a se regenera ? pun aceasta intrebare pt ca am incercat de a face asta incepand de la tratamentele de f buna calitate comercializate in farmacii si nu la preturi mici ,destinate acestui tip de par ,pana la tratamente efectuate acasa cu galbenus de ou si ulei de masline facute nu dupa ureche ci dupa reviste de specialitate.Daca cineva cunoaste o alta alternativa astept cu nerabdare sa o aflu ,desi parerea mea este ca doar foarfeca ma mai ajuta :((
Si eu cred ca cel mai bine ajuta foarfeca, ba chiar aparatul de ras! eu aveam din nastere un par foarte subtire, care cadea tot timpul (caci avea radacina slaba). La 26 de ani m-am ras in cap. Am ras parul la 2-3 zile de 8 ori; asadar, vreo 3 saptamani l-am tot ras cand crestea un pic. Dar a avut efect: parul meu are un fir mai gros si radacina mai puternica de atunci incoace - adica de vreo 10 ani. Este un tratament radical dar eficient. E nevoie numai de curaj.
Aura ,m-ai bagat in depresii cu raspunsul tau ....glumesc ,ador pletele si urasc parul scurt (nu e genul meu si nici nu ma prinde )deci ras zero nici nu intra in discutie ,apreciez oricum sfatul tau ...
lasa prostiile si urmarestema putin:fara sampoane,balsamuri,etc;spalate odata pe saptamana cu sapun de casa dupa care te clatesti cu sol. de otet cu apa,fructe si vegetale[nefierte],salate si fara stres.Fi optimista ,OK?
vreau sa ma-mi dati un indiciu , pentru intinerirea pielii de ce vitamine am nevoie si in ce produse alimentare se pot de gasit
eu am tenul f uscat dar mananc in fiecare zi 2 morcovi si 2 mere si pe bune chiar se vad rezultatele; f important este sa nu beti apa de la robinet ci doar apa plata sau minerala iar daca bugetul nu va permite atunci ceaiurile de sunatoare,soc, levantica, tre frati patati, .. dau rezultate miraculoase.
Pentru a avea un ten curat si luminos, trebuie neaparat sa incepi de la varsta de 13-14 ani, sa faci o curatare (demachiere) a tenului cu un lapte demachiant DIMINEATA si SEARA - eu folosesc de 24 de ani lapte ,,DOINA,,-foarte bun pentru toate tipurile de ten. Ceea ce spun este verificat. Dupa 30 de ani am inceput sa folosesc creme antirid si de hranire a pelii. Degeaba ingrijesti fata doar cand iti aduci aminte, trebuie sa fii foarte riguroasa, indiferent daca iti este somn seara, sau te grabesti la scoala/serviciu dimineata.
Este important sa consumati zilnic fructe si legume in stare cruda iar seara la culcare un pahar de lapte.Inlocuiti "miraculoasele"creme pentru ten cu un ulei de masline de o buna calitate.Aplicati pe fata citeva picaturi inlocuind cremele si veti avea rezultate ne asteptate.Este important sa nu fumati.
dimineata sau sera dup demachere spalati-va fata cu apa minerala.Are acelasi efect cu fiolele de oxigen folosite de catre cosmeticene
Eate Important Sa Folositi Minim 5 Produse, De Calitate F Buna, Care Sa Fie Adaptate Varstei Si Tipului De Ten, Dimineata Si Seara. Cele 5 Produse Sunt : Demachiant, Tonic, Crema , O Masca (minim),crema De Ochi. Diferenta Se Va Vedea In Scurt Timp Daca Ati Ales Produsul Corect. Daca Credeti Ca Nu Reusiti Sa Va Alegeti Produsele Corecte, Cereti Parerea Unui Specialist , Unui Consultatnt De Imagine Personala
Posteaza comentariu