Cercetatorii au anuntat ca au gasit in tesuturile sanului o enzima care transforma vitamina D intr-un compus - calcitriol - care lupta impotriva cancerului. Pana in acel moment, se credea ca aceasta enzima este prezenta doar in rinichi.
Mit #1 - utilizarea regulata a cremelor de protectie solara blocheaza patrunderea razelor ultraviolete in epiderma, cauzand o scadere a cantitatii de vitamina D.
Realitate - un studiu publicat in 1997 in "Journal of the National Cancer Institute" despre pacientii cu Xeroderma Pigmentosa (o boala care sensibilizeaza pielea in contact cu soarele si cauzeaza cancer de piele chiar si la cea mai mica expunere la razele solare) care au beneficiat de o protectie maxima impotiva razelor ultraviolete de-a lungul mai multor ani a dovedit ca acesti pacienti au o cantitate normala de vitamina D.
Mit #2 - pentru a mentine o cantitate normala de vitamina D in organism este nevoie de o expunere repetata la soare.
Realitate - cantitatea normala de vitamina D se mentine cu usurinta si prin activitatile zilnice (chiar si atunci cand sunt folosite cremele de protectie solara) si printr-o dieta echilibrata. Un supliment de vitamina D nu este necesar.
Mit #3 - cremele de protectie solara blocheaza absorbtia razelor ultraviolete in piele, impiedicand productia de vitamina D.
Realitate - nimic nu poate bloca razele ultraviolete sa patrunda in piele. Chiar si cea mai eficienta crema de protectie solara permite patrunderea acestor raze care favorizeaza producerea vitaminei D.
Mit #4 - cancerul de piele nu este o boala grava, prin urmare protectia nu este chiar atat de importanta.
Realitate - in intreaga lume, in fiecare an sunt diagnosticate peste 130.000 de cazuri de melanoma (cea mai grava forma de cancer de piele), iar celelalte tipuri de cancer de piele sunt intalnite la peste 2 milioane de persoane.
Mit #5 - cantitatea scazuta de vitamina D din organism favorizeaza aparitia diferitelor tipuri de cancer ale pielii sau a altor boli.
Realitate - nu exista dovezi stiintifice care sa confirme veridicitatea acestui mit.
Comentarii (1)
este adevarata aceasta constatare, dar parerea mea este ca nici cea mai multa expunere la soare nu poate impiedica cancerul, ci acesta este produs de alte fenomene corporale, care inca, din pacate, nu au fosta decoperite.
Posteaza comentariu