La nivel mondial, in fiecare ora, un om moare de melanom malign, adica acea pata care poate fi confundata usor cu o simpla alunita. Cancerul de piele a ajuns sa fie cea mai frecventa forma de cancer in zilele noastre. Studiile arata ca un adult din cinci poate muri din aceasta cauza.
Protejeaza de UVB, dar si de UVA?
In general, majoritatea produselor de firma sunt bune pentru protectia impotriva razelor ultraviolete B (UVB), insa blocheaza intr-o masura mai mica ultravioletele de tip A (UVA). Cele mai eficiente creme sunt acelea care mentioneaza pe eticheta faptul ca actioneaza atat impotriva UVA, cat si a UVB. Ambele tipuri de ultraviolete contribuie la aparitia cancerului de piele. Razele ultraviolete A sunt cele care determina aparitia ridurilor si imbatranirea prematura.
De asemenea, cele mai eficiente creme sunt acelea care contin oxid de zinc si dioxid de titan.
Aceste ingrediente stau la suprafata pielii (nu se absorb), unde formeaza o bariera invizibila impotriva razelor ultraviolete.
Alege corect factorul de protectie
Alegerea factorului de protectie este direct proportional cu felul pielii tale. Cand folosesti o crema cu factor 15, spre exemplu, se blocheaza aproximativ 93% din razele ultraviolete, ceea ce inseamna suficienta protectie pentru majoritatea oamenilor. O persoana blonda, cu pielea deschisa la culoare, ar trebui sa foloseasca o crema cu factor de protectie mai mare, spre exemplu 30, care blocheaza 97% din razele ultraviolete, iar o persoana cu pielea mai inchisa poate folosi crema cu factor de protectie mai redus, chiar sub 15.
Nu elimina riscul de cancer
Protectia scade riscul de cancer, insa nu il elimina total. "De-a lungul anilor in care cremele solare au fost folosite, s-a constat o scadere a numarului persoanelor bolnave de cancer de piele. Noi, medicii, stim ca acestea sunt o protectie eficienta impotriva acestui tip de cancer", a explicat dermatologul Margaret Parsons.
Parerile specialistilor sunt insa impartite, unii afirmand ca astfel de produse pot fi si daunatoare. Pornind de la cateva studii realizate pe produse cosmetice, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a constatat existenta unei legaturi intre o substanta chimica, retinyl palmitate, continuta de unele creme de protectie solara si riscul aparitiei cancerului de piele. Retinyl palmitate este un compus al vitaminei A si este cunoscut pentru efectele sale antimbatranire.
Studii realizate de National Center for Toxicological Research si de National Toxicology Program au demonstrat ca soarecii de laborator a caror piele a fost unsa cu o crema care continea retinyl palmitate dezvoltau mai repede tumori, fata de cei pe care s-au aplicat creme care nu aveau acest ingredient.
O alta substanta care trebuie evitata este oxybenzonul, care patrunde in piele si apoi intra in sange. In ciuda criticilor pe care cremele solare le-au primit, dermatologii le recomanda in continuare pentru a preveni arsurile solare, care pot degenera in cancer de piele.
Un articol realizat de Simona Tucaliuc