Oare voi scapa vreodata de celulita? Este intrebarea care "bantuie" aproape fiecare femeie intr-un anumit moment al vietii sale. Afla cateva secrete care te vor ajuta sa scapi de cosmarul numit celulita!
Daca vom consulta un dictionar medical vom gasi urmatoarea definitie a celulitei: inflamatia tesutului celular subcutanat.
Celulita este o afectiune complexa a pielii si a intregului organism. Ea nu trebuie confundata cu grasimea, obezitatea, dar este conditionata de catre acestea si poate aparea din cauza sedentarismului, a unei dereglari hormonale, a unei circulatii sanguine deficitare, dereglari digestive sau pe sistem nervos.
Cauzele aparitiei celulitei
Cauze interne ale celulitei
1. Circulatia sanguina defectuoasa - scopul circulatiei sanguine este de a hrani si oxigena diverse organe si sisteme. Daca aceasta este defectuoasa si nu are viteza si presiunea necesara, sangele nu mai hraneste adecvat stratul adipos, iar acesta nu isi mai indeplineste rolul de furnizor energetic al organismului.
2. Retentia de apa in tesuturile adipoase - fibrele conjunctive ale straturilor superioare ale pielii sunt practic inecate de lichid, volumul anumitor celule adipoase creste si se produc umflaturi aglomerate ale dermei si epidermei sub forma de placi rugoase celulitice. Acest exces de lichide in derma contribuie hormonii specific feminini (estrogenii), care au un rol major in procesele de metabolizare a apei in tesuturi;
3. Toxinele care stagneaza in tesuturile adipoase - toxinele ataca fibrele de colagen si elastina care asigura pielii aspectul neted si ferm.
Odata cu imbatranirea, aceste fibre de elastina si cele de colagen isi pierd flexibilitatea lasand loc liber rupturilor celulitice, ajungand la o piele flasca si cu adancituri;
4. Dezechilibrul hormonal - acesta se manifesta printr-un exces de estrogeni care conduc la o ingrosare a bratelor, soldurilor, feselor, pulpelor etc, care combinat cu o retentie de lichide potenteaza aparitia celulitei.
Cauze externe ale celulitei
1. Sedentarismul si miscarea fizica insuficienta;
2. Statul indelungat in picioare sau sezutul pe scaun;
3. O viata sexuala deficitara;
4. Indisciplina alimentara.
La inceput celulita este locala, de obicei pe picioare, coapse si fese, apoi aceasta avanseaza pana spre glezna. De asemenea, zone predispuse celulitei sunt bratele si abdomenul. O persoana afectata de gradul I de celulita (celulita este vizibila doar la ciupirea sau stangerea intre degete a unei zone) poate scapa definitiv de ea, prin sport si tratamente corporale! Atunci cand aceasta este de un grad mai avansat, poate doar regresa pana la gradul I, cand nu mai este vizibila la prima vedere, ci doar la ciupituri sau strangeri.Este bine sa descoperim cauzele aparitie celulitei si sa o prevenim, iar daca a aparut deja sa o stopam si sa incercam eliminarea ei prin mijloace interne si externe.
De exemplu, un remediu natural intern este ceaiul de coada calului (un bun diuretic), ceaiul de crusin (depurativ), ceaiul de soc sau frasin. Toate acestea ajuta la detoxifierea organismului nostru si la eliminarea apei si toxinelor retinute de catre acesta. Cremele anticelulitice ar trebui sa aiba in continut urmatoarele substante: iedera, cafeina, iod, alge marine, vitamina C etc. Acesta este doar un simplu ajutor pentru prevenirea si stoparea celulitei, insa nu inseamna ca o reduce sau o elimina de tot.
Procesul de eliminare a celulitei este lung si necesita multa rabdare. Printre cele mai de succes metode anticelulita se recomanda impachetarile cu parafango si masajul anticelulita profesional. Un tratament complet (20 sedinte) poate reduce pana la 30% din celulita, adica aproape 1 grad!
Cand incepem un tratament anticelulitic, acesta trebuie sa fie imbinat cu o alimentatie sanatoasa si rationala, cu miscare, efectuarea tratamentului corporal intensiv si folosirea de creme pentru intretinere. Dupa eliminarea unui procent considerabil de celulita este indicat sa beti de 2-3 ori pe saptamana ceaiuri detoxifiante, sa mancati cat mai multe legume si fructe in stare cruda (prin fierbere sau prajire isi pierd calitatea de enzime), sa faceti miscare si sa va intretineti rezultatele obtinute prin masaje anticelulitice.
In tratarea celulitei prin masaj se folosesc pe langa traditionalul ulei de masline, uleiuri esentiale drenante si tonifiante.
Este recomandat ca seara dupa fiecare dus sa folositi o crema de corp, iar de 3-4 ori pe saptamana una anticelulita daca sunteti predispusa la aparitia acesteia. O data la 2 saptamani, un peeling corporal este necesar pentru indepartarea unui strat de celule moarte si deschiderea porilor.
Articol realizat in colaborare cu Elisabeta Ratiu, Director Centrul de Slabire si Remodelare Corporala BettyBlue.