Cum sa te pregatesti pentru o vacanta incendiara

Te gandesti cu nostalgie la vacanta de vara trecuta? Amintirile placute dintr-o tabara petrecuta undeva departe de agitatia marilor orase iti vor ramane pe veci intiparite in minte. Insa, din pacate, la fel se poate intampla si cu efectele nocive ale razelor solare care pot sa isi puna amprenta asupra pielii tale.
Prea mult soare poate favoriza aparitia ridurilor, a pistruilor, a cataractei, schimbari ale texturii pielii precum si dilatarea vaselor de sange. Soarele este considerat cauza principala a cancerului de piele, cel mai intalnit tip de cancer. In fiecare an, noi cazuri de persoane diagnosticate cu cancer de piele se adauga listei din anii anteriori. Asadar, atentie maxima in cazul in care iti propui sa repeti experienta din vara trecuta!

Expunerea la soare era considerata sanatoasa inainte de a afla despre pericolul razelor ultraviolete asupra pielii noastre. Aceste raze invizibile care se impart in doua tipuri - ultraviolete A (UVA) si ultraviolete B (UVB) - pot cauza bronzarea, arderea sau distrugerea epidermei.
In concluzie, nu exista raze ultraviolete "sigure".

Protejarea tinerilor de razele solare este foarte importanta inca de la o varsta destul de frageda.

O piele bronzata nu este un semn de sanatate, ci rezultatul unei vatamari a pielii. Printre  simptomele rezultate in urma expunerii excesive la soare se numara: o sensibilitate ridicata a pielii, durere, umflaturi si basici. Alte simptome aditionale precum febra, friguri, tulburari digestive si confuzia indica o problema serioasa si necesita imediat o ingrijire medicala.


Sfaturi de protectie impotriva soarelui
  • foloseste creme cu un factor de protectie mai mare de 15 si nu uita de buze, care necesita si ele o protectie adecvata (un strat protector UV sub forma de gel, crema sau ruj); 
  • este foarte important sa aplici crema de protectie solara cu 20 de minute inainte de expunerea la soare;
  • reinnoieste stratul de crema in mod frecvent pe parcursul zilei (cel putin de doua ori pe zi);
  • evita soarele din mijlocul zilei si planifica-ti iesirile inainte de orele 10 dimineata si de la 4 dupa-amiaza;
  • protejeaza-ti de fiecare data capul;
  • incearca sa porti haine care ofera protectie pielii (tricouri cu maneca lunga si pantaloni lungi) si, bineinteles, ochelari de soare;
  • practica "regula umbrei" - cauta un loc umbros de fiecare data cand umbra ta este mai mica decat inaltimea pe care o ai in realitate;
  • impartaseste cu familia si prietenii tai cunostintele despre protectia solara;
  • daca ai o piele alba, pistrui sau alunite multe trebuie sa fii foarte precauta;
  • nu exista un tratament rapid pentru arsurile solare, insa o compresa cu apa rece si o crema calmanta va pot fi intotdeauna prieteni de nadejde in asemenea situatii.


Important de retinut

Razele ultraviolete (UV) sunt emise de soare. UVA sunt responsabile de efectele imbatranirii premature si UVB reprezinta cauza principala a arsurilor solare si, implicit, a cancerului de piele.


Razele UVA nu sunt la fel de periculoase ca cele UVB datorita razei lor de actiune mai lunga, insa patrund mai adanc in piele si stimuleaza productia de melanina a pielii (cunoscuta si sub denumirea de bronz). Din moment ce sunt emise in timpul zilei, pana si in lunile de iarna sfarsim prin a fi expusi acestor raze mai mult decat la cele UVB.

Razele UVB au o raza de actiune mai scurta si afecteaza straturile de suprafata ale epidermei, fiind responsabile de arsurile solare.
Sunt emise in special pe perioada verii.

In trecut se considera ca numai actiunea nefasta a razelor UVB cauzeaza cancerul, dar acum se stie ca si razele UVA joaca un rol semnificativ in acest sens.