Probabil ca, in urma cu numai cativa ani, nici prin gand nu iti trecea sa faci asa-ceva, considerand ca este un act de teribilism, ori pentru ca nu te vedeai in ipostaza aceasta, sau pur si simplu iti era teama sa recurgi la un gest ale carui urmari le vedeai ca fiind ireversibile. Astazi, este posibil ca lucrurile sa se fi schimbat.
Fie pentru ca ai vazut un model care ti se pare ca te reprezinta, fie pentru ca vrei sa faci "altceva", ceva deosebit... ti-ai luat inima in dinti si te-ai hotarat sa-ti faci un tatuaj.
Dincolo de preocuparea fireasca de a gasi un cabinet bun, unde se lucreaza in mediu steril si unde cel care executa aceasta operatiune este o persoana care stie foarte bine ce face, este firesc sa te preocupe si alte aspecte. Deloc lipsite de importanta de altfel, si anume riscurile pe care ti le asumi. Esti sigura ca le cunosti chiar pe toate?
- Unul dintre cele mai mari riscuri il reprezinta infectiile. Tocmai de aceea trebuie sa te documentezi serios in prealabil in legatura cu locatia si, de ce nu, sa o vizitezi inainte de a lua o decizie definitiva. Cand te duci sa-ti faci tatuajul, urmareste cu foarte mare atentie ce instrumente medicale sunt utilizate si daca acele sunt de unica folosinta.
- Reactii alergice la substantele folosite pentru realizarea tatuajului. Se intampla destul de rar, dar se intampla.
- Aparitia granulomilor, adica niste noduli care se formeaza in jurul unor corpi straini, pe care organismul uman ii recunoaste ca atare, cum ar fi particulele de pigmenti cromatici folositi pentru realizarea tatuajului.
- Daca esti predispusa la dezvoltarea cheloidelor (formatiuni fibroase ale pielii, aparute pe locul unor cicatrici), este posibil ca acest lucru sa se intample si plecand de la un simplu tatuaj. Cheloidele sunt foarte suparatoare din punct de vedere estetic asa incat, in cazul in care ai mai avut probleme de acest gen, ar fi bine sa te gandesti inca o data.
- Ar putea aparea si un neajuns in ceea ce priveste aspectul final al tatuajului: cu cat acesta este mai complicat si are un desen mai elaborat, necesitand mai multe culori, cu atat este posibil ca pigmentii sa afecteze calitatea acestuia. Este preferabil sa alegi un model mai simplu, dar despre care stii ca nu comporta asemenea riscuri. Si de altminteri, nu uita de "farmecul simplitatii"...
- Inainte sa pui mana pe clanta de la usa cabinetului respectiv, gandeste-te inca o data. Tatuajul nu este ca un machiaj care, daca nu iti place, poate fi inlaturat urgent cu lotiune demachianta. Procesul de inlaturare a unui tatuaj se bazeaza in principiu pe laser si, chiar daca tehnologia a progresat, este destul de dureros si de costisitor.
Iar inlaturarea completa a unui tatuaj fara a ramane vreo cicatrice se dovedeste de multe ori imposibila. Hipopigmentarea zonei respective, care capata o culoare mult mai deschisa in comparatie cu restul pielii, este numai una dintre posibilele consecinte ale inlaturarii tatuajului. Prin urmare, esti sigura?
Una din cele mai raspandite probleme: dezamagirea
Cu toate ca nu este o comparatie neaparat realista, ca idee putem face o paralela cu ceea ce se intampla cand mergem la coafor avand la noi poza unei coafuri pe care am vazut-o in vreo publicatie si pe care ne-o dorim neaparat. Sunt foarte rare cazurile cand ceea ce ne iese noua este similar cu modelul. Este ceea ce se poate intampla si in cazul tatuajului; nu intotdeauna esti la fel de multumita de ceea ce vezi, ca atunci cand il admirai in catalog.
Cu trecerea timpului, este posibil si ca tatuajul sa se deterioreze din punct de vedere estetic - culorile isi pot pierde intensitatea. Si, revenind la comparatia cu machiajul: nu ai posibilitatea de a le reimprospata... De asemenea, cu trecerea timpului exista riscul sa-ti para rau: corpul se schimba in timp, tendintele in moda - la fel. Ceea ce la inceput ti se parea sexy si atragator, acum poate sa devina o povara.
Date fiind toate aceste posibile neajunsuri, incearca sa nu te complici singura si mai mult; fa-ti tatuajul intr-un loc unde nu este atat de vizibil. N-ar fi recomandat pe umar, de exemplu, intrucat vara nu vei avea posibilitatea de a-l camufla.
In general, procedurile de inlaturare a unui tatuaj sunt costisitoare, cer timp si nu garanteaza nimeni reusita absoluta. Indiferent daca vorbim despre laser, dermabraziune sau inlaturarea chirurgicala a tatuajului, riscul de a ramane cicatrici este extrem de pronuntat.
Prin urmare, te-ai mai gandit?