Fie că ai doar câteva fire albe de păr, fie că încărunțești complet, albirea părului este inevitabilă. La un moment dat vei găsi cel puțin câteva fire de păr albe. În ciuda faptului că cele mai multe femei aleg să se vopsească pentru a-și ascunde părul alb, tot mai multe persoane încep să-și accepte părul alb și chiar să-l pună în valoare.
Nu doar că părul alb începe să fie acceptat, ci devine chiar foarte dorit. Pe platforma Pinterest a fost semnalată o crește cu 879% a căutării „going grey” (albirea părului).
Există chiar și un cont Instagram foarte popular care este dedicat „celebrării acestui fenomen natural care este albirea părului”. Peste 143.000 de persoane îl urmăresc, iar femeile cu părul alb sau în curs de albire postează imagini cu părul lor natural, pentru a fi inspirație pentru cele care doresc să-și accepte firele albe.
Iată ce ar trebui să știi despre părul alb, potrivit specialistei în tricologie Anabel Kingsley, citată de redonline.co.uk:
Ce este părul alb?
Părul alb este pur și simplu păr căruia îi lipsește pigmentul (melanina).
Firele de păr sunt albe, dar în contrast cu firele de păr colorate pot părea argintii sau gri.Ce cauzează albirea părului?
„Momentul în care începi să albești depinde numai de gene. Dacă mama sau tatăl tău au început să albească de la o vârstă tânără, cel mai probabil așa se va întâmpla și în cazul tău. În medie, părul celor mai multe persoane este 50% alb până la vârsta de 50 de ani”, spune specialista.
„Unele medicamente sau probleme de sănătate pot duce, de asemenea, la albirea părului. De exemplu, dificiența de vitamina B12, anemia pernicioasă sau probleme ale glandei tiroide pot cauza albirea prematură. Când părul crește înapoi după un episod de alopecia areata, este de obicei alb și apoi revine la culoarea sa naturală. Și stresul a fost asociat cu albirea prematură a părului”, adaugă Kingsley.
Poate părul alb să devină iar pigmentat?
Răspunsul este nu, cu excepția cazului în care și-a pierdut temporar pigmentul din cauza unei afecțiuni medicale sau unor medicamente.
Părul devine alb sau crește alb?
„Albirea părului se declanșează atunci când o proteină de la baza foliculului de păr oprește producția de melanină.
Nu are loc o decolorare treptată a firului de păr - acesta devine din complet colorat în complet alb”, spune specialista. Pentru că fiecare fir de păr trece prin mai multe cicluri (crește, cade, apoi crește din nou) firul alb va începe să crească odată cu un nou ciclu de creștere. Cu alte cuvinte, un fir de păr lung nu va deveni alb peste noapte, ci va crește din start alb.De ce unii oameni nu albesc?
„Totul ține de gene, dar și factorii de mediu au un cuvânt important de spus”, declară Kingsley.
Părul alb apare mai des în cazul anumitor culori de păr decât în cazul altora?
„Proporția de păr alb și păr colorat de pe cap este cea care oferă gradul de încărunțire. Acesta este motivul pentru care persoanele blonde sau roșcate par să nu albească. De asemenea, în cazul acestor culori albirea este mult mai lentă”, spune hairstilistul Michael Van Clarke.
Părul alb trebuie îngrijit diferit?
„Pentru că îi lipsește pigmentul, părul alb este mult mai predispus la degradarea provocată de razele UV.
Prin urmare, este necesar să folosești produse protectoare împotriva UV pe părul alb. De asemenea, părul alb își poate pierde strălucirea și capătă tonuri neplăcute. Pentru a contracara efectul de păr alb îngălbenit, folosește cu regularitate un șampon și balsam violet”, recomandă Kingsley.„Părul alb este mai puțin flexibil, mai aspru și mai subțire la vârfuri. Astfel este concentrată mai multă energie la rădăcină și mai puțină la vârf, ceea ce face dificil ca părul să aibă o mișcare naturală. Imaginează-ți că iei greutatea din vârful unui pendul”, spune Van Clarke. „Tehnicile pentru hidratare și texturare ajută la relaxarea părului la rădăcini și îngroșarea la vârfuri, ceea ce netezește părul și îl face mai ușor de controlat”, spune specialistul.
Posteaza comentariu