Sfaturi alese... pe spranceana

In imediata apropiere a ochilor, genele si sprancenele contribuie la echilibrul estetic al intregii fizionomii umane. Si nu numai atat, conform legii "proportiilor de aur" un lucru este frumos numai in conditiile in care este si util. Se poate spune ca atat genele cat si sprancenele sunt extrem de utile.

Ochii au nevoie de foarte multa protectie, iata de ce sprancenele sunt un adevarat filtru care fereste ochii de transpiratie, praf, fum etc., iar genele filtreaza lumina prea puternica.

Sprancenele au o mare contributie si in comunicare, in mimica fetei: sprancene ridicate - inseamna mirare, sprancene incruntate - suparare, sprancene destinse - calm, o spranceana ridicata - ironie.



Sprancenele ideale sunt arcuite, ascendente, panate, dese, simetrice, naturale. Oricum si doi dintre acesti parametri sunt suficienti spre calea obtinerii unor sprancene echilibrate.

Atunci cand sprancenele nu sunt tocmai perfecte, le vom inventa, prin diferite metode:

Un arc de cerc, frumos, ascendent, natural, echilibrat se poate obtine prin pensare. Prima operatiune de acest fel trebuie efectuata intr-un cabinet cosmetic, de catre un specialist, apoi va fi usor de pastrat forma. Cateodata este nevoie de pensare pentru a corecta unele probleme estetice ale ochilor:
- cand ochii sunt prea apropiati sprancenele se vor pensa mai mult la baza;
- cand ochii sunt prea departati, se va pensa coada sprancenelor;
- cand ochii au pleoape cazute, se va insista cu pensarea cozii spancenei, astfel incat arcada sa fie mai mare.


Accentuarea formei obtinute se poate obtine prin machiaj, sunt creioane special concepute, care au o mina pigmentata natural si cu acestea se pot corecta sprancenele. Un machiaj va avea acuratete numai in momentul in care sprancenele vor fi bine definite. Se gasesc si vopsele speciale care se pot folosi cu incredere. Nu se recomanda fardarea sprancenelor cu mascara pentru gene, este bine ca acest tip de produs sa fie folosit individual, exact pentru scopul in care a fost creat.

Desimea sprancenelor poate fi sporita prin tunderea varfurilor acestora, o operatiune care le va regenera simtitor; se vor pieptana in sus, se vor taia delicat varfurile tocite si, foarte frecvent, decolorate de razele UV.
Seara, dupa o demachiere atenta, se vor peria cu un balsam regenerator sau cu ulei de ricin.

Muschiul sprancenos este foarte solicitat: el sustine fruntea, spranceana, arcada si pleoapa. Pentru a preveni formarea ridurilor si a "pleoapei cazute", un masaj usor, o presare in puncte apropiate pe linia sprancenelor si o gimnastica a mimicii sunt binevenite.

Pentru situatiile dramatice in care forma sprancenelor este incerta (descendente, blonde, rare), o rezolvare (mai moderna) ar fi tatuarea permanenta, in nuanta potrivita, dupa un sablon ales; exista cabinete specializate care efectueaza astfel de corectii in conditii aprobate de Ministerul Sanatatii.