Unul dintre cei mai cunoscuti medici plasticieni din tara, Dr. Dana Jianu, ne vorbeste despre operatiile estetice, frumusete, asteptari nerealiste dar si despre schimbarile majore pe care le pot avea retusurile chirurgicale asupra psihicului.
Daca ai cochetat cu ideea de a corecta prin chirurgie ceea ce te nemultumeste la aspectul tau, Dr. Dana Jianu - medic primar chirurgie plastica, doctor in medicina, iti ofera raspunsurile de care ai nevoie.
Care sunt operatiile estetice cel mai des solicitate de catre paciente? Dar de catre barbati?
Corectia sanilor: augmentare mamara si reductie/lifting mamar la egalitate cu lipoaspiratia (corectia siluetei).
"Daca depistez 'capricii' invit la reflectie sau la consult psihologic"
Cum "depistati" pacientele care au asteptari nerealiste si cum reusiti sa le aduceti cu picioarele pe pamant?
Din dialogul amanuntit cu pacienta, din exprimarea ei verbala si comportamentala. Pacientul/pacienta este informat si constietizat ca orice operatie are riscurile ei si ca, odata facuta ea nu mai poate fi schimbata (ca un accesoriu, ca pe un obiect sau ca pe o coafura) sau adusa la starea initiala! Daca depistez "capricii" invit la reflectie sau la consult psihologic (uneori este cazul!) sau contraindic operatia (rar, dar se mai intampla!)
Care sunt motivele cel mai des invocate de paciente pentru efectuarea operatiilor estetice?
Motivele invocate de catre pacientura mea, cu care ma mandresc, pentru ca, in general este de buna calitate (adica informata, rationala, cu un status financiar stabil). Sunt unele foarte evidente, "obiective" atat cat (sau nevoia de) frumusetea poate fi obiectiva. Complexele (deci motivele) sunt in general generate de zone anatomice – una sau chiar mai multe – lipsite de gratie, de armonie, disproportionate si neatractive, imbatranite sau afectate de traumatisme, defecte congenitale. Cerintele au uneori un scop pur estetic (dar justificat) sau mixt: de sanatate si estetic.