Ne dorim par sanatos, frumos si lung, in cel mai scurt timp posibil. Nu e de mirare ca din aceasta cauza am cazut in capcana zecilor si sutelor de reclame la produse cosmetice, suplimente si lotiuni care ne promit toate acestea. Parul tau poate spune multe despre sanatatea ta, dar si despre alimentatia si stilul tau de viata.
Daca ti se pare ca parul tau nu creste suficient de repede, este posibil sa ai de-a face cu una dintre urmatoarele situatii: fie mostenirea ta genetica ii determina o crestere mai lenta, fie alimentatia ta este deficitara si nu-i confera suficienta energie pentru a creste asa cum ar trebui.
Pe de alta parte, stresul, diverse afectiuni sau chiar medicamente ii pot incetini ritmul de crestere.
Ce trebuie sa stii despre parul tau?
"Numarul foliculilor de par de la nivelul scalpului este de aproximativ 100.000, cu o rata de crestere de 1 cm pe luna si o rata fiziologica de cadere de 100-150 de fire pe zi", declara Dr. Andra Cristina Muscalu, medic dermatolog.
Parul are etape de crestere si etape de stagnare, iar viteza de crestere este determinata genetic. Trebuie sa ai in vedere si acest factor cand vine vorba de "asteptarile" pe care le ai de la parul tau. Daca, de exemplu, prietenei tale ii creste parul mult mai repede, nu inseamna neaparat ca tu nu il ingrijesti cum trebuie, ci doar ca aveti bagaje genetice dferite.
"Ciclul de crestere al firului de par are mai multe stadii si este programat genetic. Stadiul anagen are o durata intre 2 si 6 ani pentru firele de par de la nivelul scalpului si se caracterizeaza prin crestere activa. In stadiul catagen, radacina sufera un proces de involutie, urmand o faza stationara de aproximativ 3 luni, numita telogen ", declara Dr. Andra Cristina Muscalu.
"Un fir de par sufera intre 10 si 20 de astfel de cicluri de-a lungul vietii, astfel ca in mod normal procentul de fire la nivelul scalpului este de 85-90% pentru anagen (crestere activa), 10-15% pentru telogen (stagnare) si sub 1% pentru catagen (involutie a radacinii)", adauga Dr. Muscalu.