Nu este un secret faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Există, însă, și un decalaj în ceea ce privește rata de îmbătrânire, iar femeile par să fie în dezavantaj. Femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații. Iată care sunt cauzele:
Femeile sunt mai afectate de stres decât bărbații
Stresul de la locul de muncă le afectează mai puternic pe femei, potrivit studiilor. De asemenea, fluctuațiile hormonale care apar în cazul femeilor sunt asociate cu depresia. Mai mult, depresia sezonieră are un impact mai mare asupra femeilor decât asupra bărbaților. Stresul constant duce la creșterea nivelului de cortizol, hormon responsabil pentru degradarea colagenului și elastinei, proteine care oferă fermitate și elasticitate pielii.
Citește și: Naomi Campbell crede că aerul condiționat provoacă riduri. Ce spun medicii dermatologi?
Femeile care au născut îmbătrânesc mai repede
Un studiu a demonstrat că sarcina te poate face să arăți cu 11 ani mai bătrână. Cercetătorii au descoperit că femeile care au născut au telomeri mai scurți decât cele care nu au fost însărcinate și nu au născut.
Telomerii sunt părți situate la capătul fiecărui cromozom. Cu cât telomerii sunt mai scurți, cu atât vei părea mai în vârstă.Pielea bărbaților este mai groasă
Potrivit medicilor dermatologi, pielea bărbaților este cu 25% mai groasă decât pielea femeilor. Procentul variază de la o persoană la alta, dar în general acesta este nivelul mediu. Cu toate acestea, deși bărbații au mai puține riduri, cele pe care le au sunt de obicei mai adânci decât la femei.
Nivelul de testosteron este diferit
Estrogenul este principalul hormon feminin, iar testosteronul este hormonul masculin. Nivelul ridicat al testosteronului, care este specific bărbaților, are un efect de încetinire a îmbătrânirii.
Deși estrogenul are un rol similar anti-îmbătrânire, producția de estrogen scade mai repede de-a lungul anilor decât a testosteronului. De aceea femeile se confruntă mai devreme cu apariția ridurilor decât bărbații.Menopauza accelerează îmbătrânirea
Scăderea drastică a nivelului de hormoni în timpul menopauzei accelerează procesul de îmbătrânire. Când intră la menopauză, organismul femeilor produce mai puțin colagen, proteina responsabilă pentru fermitatea pielii. Rezultatul este o piele lipsită de elasticitate, care se ridează mai repede și „se lasă”, ceea ce accentuează și mai mult aspectul de chip îmbătrânit.
Cum poți preveni îmbătrânirea prematură
Principalul factor care accelerează îmbătrânirea pielii este expunerea la razele UV.
Folosirea cremei de protecție solară în fiecare zi, indiferent de vreme sau anotimp, este esențială pentru a preveni semnele îmbătrânirii pielii. De asemenea, antioxidanții au un rol esențial în combaterea radicalilor liberi, responsabili pentru distrugerea ADN-ului celular și apariția îmbătrânirii premature. Pe lângă alimentele bogate în antioxidanți, așa cum sunt fructele, legumele și ceaiul verde, poți include în rutina ta de îngrijire serumuri ce conțin vitamina C. Acest antioxidant puternic protejează pielea de efectele nocive ale factorilor de mediu care duc la apariția radicalilor liberi la nivelul pielii.