Ştii ce conţin vopseaua de păr, lacul de unghii sau alte produse care se folosesc în saloane pentru a te înfrumuseţa? Specialiştii avertizează cu privire la ingredientele care pot cauza cancer sau malformaţii ale copilului la naştere.
S-au lansat numeroase avertismente cu referire la asocierea cancerului cu diverse produse de îngrijire folosite la saloanele de înfrumuseţare.
Voseaua de păr conţine peste 5000 de chimicale
Potrivit Institutului American de Cancer, vopseaua de păr conţine peste 5000 de substanţe chimice, unele dintre ele având un potenţial ridicat de a cauza cancer, după cum au arătat studiile realizate pe animale. Specialiştii susţin că numărul acestor substanţe periculoase a fost redus după anul 1980, însă riscul de cancer este încă prezent şi destul de crescut în cazul persoanelor care lucrează în fiecare zi cu produsele folosite în saloanele de înfrumuseţare, după cum se arată într-un raport publicat în 2008 de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC).
Chiar dacă studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveală rezultate contradictorii în funcţie de "sponsorii" care le-au comandat, se pare că avertizările cu privire la folosirea regulată a acestor produse nu încetează. Săptămâna trecută, cercetărorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din California au avertizat Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) cu privire la substanţele chimice care sunt degajate în aer într-un salon de înfrumuseţare, sugerând că există un nivel extrem de ridicat de toluen şi alte substanţe chimice foarte periculoase, ba chiar şi methyl-methacrylate, o substanţă care ar fi interzisă în Statele Unite ale Americii încă din anul 1974.
Cele mai îngrijorătoare ingrediente pe care le găsim în aproape toate produsele pentru unghii şi păr sunt formaldehida, toluenul şi dibutyl-phthalates (DBP) care sunt asociate cu tulburările endocrine, cancer şi malformaţii la naştere. Formaldehida are efecte cancerigene, spun specialiştii.
Studii: Vopseaua de păr, risc de diverse tipuri de cancer
După cum se arată într-un raport publicat pe site-ul Institutului britanic pentru Cercetarea Cancerului, vopseaua de păr poate să fie un potenţial factor de risc pentru dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.
1. Risc de cancer de vezică urinară, în special la persoanele care lucrează în saloanele de înfrumuseţare (Organizaţia Mondială a Sănătăţii, anul 2008)
2. Risc de cancer în sânge, în special la femeile care au folosit vopselele de păr care au fost produse înainte de 1980. Însă, riscul de cancer în sânge nu este foarte ridicat, odată cu scoaterea ingredientelor periculoase, după cum se arată în studiile realizate mai recent.
Lacul de unghii, de la ceva natural la un cocktail de chimicale
Deşi la începuturi, lacul de unghii era un produs natural care avea la bază ingrediente precum ceara de albine, albuşul de ou, pigmenţi vegetali, în prezent numeroase organizaţii atrag atenţia cu privire la numeroasele substanţe chimice care există în aceste produse. Printre cele mai folosite ingrediente şi cu riscuri reale pentru sănătate se numără toluenul (cancerigen, distruge sistemul imunitar, afectează sistemul reproducător), formaldehida (cancerigenă, cauzează reacţii alergice serioase, foarte nocivă pentru astmatici), conservanţii, coloranţii, ftalaţii (cancerigeni, risc de malformaţii congenitale) şi parfumurile.
Din cauza efectului lor dăunător pentru sănătate, atât formaldehida, cât şi ftalaţii au fost interzise în produsele cosmetice, însă sunt prezente în continuare în compoziţia multora.