Remedii naturiste pentru infectiile unghiilor

Infectia unghiei din cauza unei ciuperci este una dintre cele mai intalnite afectiuni ale unghiilor si apare mai ales la unghiile de la picioare. Din aceasta cauza iti prezentam cateva remedii naturiste, la indemana oricui, care ajuta la vindecarea infectiilor unghiilor atat de la maini, cat si de la picioare.
Sfaturi pentru acasa

1. Evita vinovatul
Daca muncesti foarte mult prin casa si folosesti adesea detergenti, inalbitori, solutii puternice pentru curatare, sau de meserie esti barman, portar etc, incearca sa folosesti cat mai des manusile din plastic sau de unica folosita pentru protejarea mainilor si a unghiilor.

Protectia este necesara deoarece infectia poate duce la deformarea definitiva a unghiei sau la pierderea acesteia.

2. Unghiile taiate scurt
Cu cat unghiile sunt scurt taiate, cu atat riscul ca aceatea sa fie afectate este mai mic.

3. Ai grija sa nu iti lovesti unghiile
Nu iti folosi unghiile in locul surubelnitei, razatoarea sau altor ustensile. De asemenea, incearca sa nu le lovesti cu ciocanul... ai prins ideea!

Asemenea intamplari pot afecta unghiile, deschizand calea infectiilor si oprind cresterea unghiei. Trebuie sa mergi la medic cat mai repede posibil  daca unghia incepe sa-si schimbe culoarea (se innegreste sau albastreste).

4. "Hraneste-ti unghiile"
Unghiile nu contin grasimi, deci in mod natural acestea nu se pot hrani, umezi sau hidrata. Dar tu le poti ajuta, inmoaie-le in apa calduta dupa care aplica o crema hranitoare.


5. Evita umezeala
Suna ca o contradictie, nu-i asa? Daca unghiile tale s-au infectat cu o ciuperca, care prefera umezeala si caldura, trebuie sa iti mentii unghiile uscate timp indelungat si, bineinteles, sa eviti contactul cu apa.  

6. Grija mare cu cuticulele
Cuticulele nu trebuie taiate cu forfecuta si nici nu trebuie impinse catre origine cu ajutorul unui betigas ascutit, deoarece acestea pot leza suprafata unghiei si pot inlatura bariera naturala impotriva bacteriilor.

Pentru curatarea unghiilor, mai intai trebuie sa le inmoi in apa calda, dupa care le impingi usor cu ajutorul unui prosop.

7. Riscurile produselor cosmetice
Colorarea unghiilor poate mentine umiditatea asupra unghiei, adezivele folosite pentru aplicarea unghiilor false pot cauza reactii adverse care afecteaza unghiile pentru totdeauna. Cea mai mare problema este indepartarea unghiilor false, dar daca simti orice fel de durere sau sensibilitate este foarte bine sa mergi la medic.

Dizolvantul contine acetona, care usuca unghia, din aceasta cauza acest solvent trebuie folosit o singura data pe saptamana - cu cat este folosit mai rar cu atat este mai bine.


8. Aldehida fornica
Aproximativ toate pilele pentru unghii contin aldehida formica, cu toate ca acest lucru ar trebuie interzis, deoarece daca acesta iti provoaca o alergie sau infectie iti poti pierde definitiv unghia.

9. Medicamente pentru intarirea unghiilor
Specialistii ne sfatuiesc sa nu dam banii pe aceste produse deoarece pur si simplu nu functioneaza.


Protejarea unghiilor de la picioare

Unghiile de la picioare sunt mult mai expuse riscului de a se infecta deoarece ciupercile pot cauza afectiunea cunoacuta sub denumirea de picior de atlet, afectand unghia dupa ce a fost lezata. Daca unghiile picioarelor sunt infectate este necesar un tratament prescris de medic.


Remedii naturiste

Exista cateva remedii naturiste care pot fi aplicate acasa, atat pentru problemele unghiilor de la maini cat si a celor de la picioare.

1. Bicarbonat de sodiu
Curata-ti unghiile si indeparteaza-ti cuticulele usor cu ajutorul unei prosop inmuiat in bicarbonat de sodiu.

2. Sarea
Unghiile care nu mai cresc trebuie inmuiate in apa calda unde a fost dizolvata sare, aceasta solutie te va scapa si de durere sau umflatura. Adauga 1 lingura cu sare la 4 linguri de apa dupa care tine-ti unghiile in lichid timp de 30 minute.


3. Manusa de protectie
Daca ai un serviciu unde trebuie mai tot timpul sa stai cu mainile in apa trebuie sa porti manusi de protectie.

4. Suplimente de vitamina B
Cu toate ca concluziile nu sunt evidente, cateva studii sugereaza ca vitamina B poate ajuta la intarirea unghiilor. Inainte sa incepi un tratament cu aceste suplimente este indicat sa vorbesti cu medicul.

5. Uleiul caldut
De asemenea, pentru intarirea unghiilor este bine sa le tii in ulei caldut. Trebuie mentionat ca procedeul trebuie repetat la cateva zile.


Unghiile si starea de sanatate

Ochii sunt oglinda sufletului, iar unghiile de la maini iti pot spune starea de sanatate in care te afli. Retine semnele prezentate mai jos deoarece iti pot indica afectiunile de care suferi... nu este vorba despre un diagnostic concret.  

Tot ce trebuie sa faci, este sa observi aceste schimbari, si sa te prezinti la medic pentru a decide daca suferi de vreo afectiune si care este aceasta.

1. Unghiile palide si sau o tenta de albastru - anemia;
2. Culoarea roz este recapatata greu dupa ce o unghie a fost lovita - slaba circulatie a sangelului;
3. Picatele albe: aceasta rezulta in urma lezarii unghiei si nu sunt cauzate de deficientul de zinc sau alti nutrienti cum cred unele persoane;
4. Linii pe orizontala, aceastea apar dupa un eveniment traumatic, cum ar fi febra mare.
De asemenea, iti poti da seama de cat timp a avut loc evenimentul dupa lungimea liniei, si de gravitate dupa grosimea acesteia;
5. Linii albe paralele cu lunula (zona alba, in forma de semiluna, care se afla la baza unghiei la oameni) - afectiune/infectie in intreg organismul;
6. Unghii "ciomag", aceste unghii au forma asemanatoare dosului unei linguri - afectiuni cardiopulmonare sau astm;
7. Unghii moi -  anemie sau o leziune;
8. Unghii cu "gaura" - psoriazis;
9. Ceva asemenator cu un neg in jurul unghieie - cancer de piele si necesita examinarea medicului;
10. Pete inchise la culoare pe unghie - melanomul, cel mai periculos tip de cancer la piele, din aceasta cauza sunt indicate consultatiile medicale imediate.