Sa presupunem ca nu ai ajuns inca la stadiul in care sa iti usuci parul singura in mod profesionist, asa cum se intampla la saloanele de coafura; nu este nici o problema, ai tot timpul sa exersezi si sa te perfectionezi. Pe de alta parte insa, esti experta in ceea ce priveste ingrijirea fetei. Oare chiar asa sa fie? Exista posibilitatea sa faci o serie de greseli, chiar daca esti convinsa ca procedezi "ca la carte".
Spre exemplu, multe femei evita contactul fetei cu apa, ele preferand sa isi umezeasca degetele cu lotiune sau gel demachiant. Insa nu este bine sa procedezi astfel: toate produsele cosmetice de acest tip au fost concepute pentru a reactiona optim in raport cu apa. Aceasta din urma curata pielea la suprafata, in timp ce demachiantul in sine desavarseste procesul, curatand epiderma in profunzime.
Tocmai de aceea, este bine ca tenul sa fie usor umezit inainte de a-l masa cu discheta imbibata in solutie demachianta.Tot la capitolul "erori in demachiere", n-ar fi rau sa vorbim putin despre intervalul de timp pe care il aloci acestei activitati. Poate consideri ca, daca treci peste chip o data cu discheta demachianta, este suficient. Gresit: pentru ca procesul de demachiere sa fie bine realizat, ar trebui sa faci acest lucru de sase pana la opt ori. Sansele tale de a avea un ten curatat in profunzime cresc direct proportional.
La polul opus, sa nu cazi in greseala de a-ti imagina ca, daca te demachiezi indelung si de mai multe ori pe zi, tenul tau va arata mai proaspat si mai luminos. Nici vorba, insa, ba dimpotriva. Se pot intampla urmatoarele lucruri: pielea se usuca, apar iritatiile sau eczemele, ori se accentueaza secretia glandelor seboreice, fapt care se va concretiza in astuparea porilor, aspectul uleios al chipului si, nu peste multa vreme, aparitia acneei.
Pentru a preveni aceste situatii nedorite, nu te demachia decat de doua ori pe zi, respectiv dimineata si seara. Daca - sa presupunem - ai fost la sala de fitness in timpul zilei si ai transpirat, multumeste-te sa te clatesti cu apa calduta din abundenta. La sfarsit, poti sa pulverizezi pe chip lotiune tonica.
O alta eroare intalnita relativ frecvent consta in gomajul excesiv, sau prea agresiv, sau amandoua. Din dorinta de a elimina cat mai eficient stratul de celule "moarte" de la suprafata pielii, ai putea fi tentata sa optezi pentru un produs prea puternic fata de necesitatile tenului tau, ori sa te masezi mult prea energic dupa ce l-ai aplicat. Iata doua greseli care, pe termen lung, ar putea avea consecinte dintre cele mai neplacute: hipersensibilizarea tenului si spargerea vaselor de sange sunt numai doua dintre acestea.
Gomajul ar trebui facut o data pe saptamana; daca este vorba despre produse naturale (cum ar fi mastile din legume sau fructe), poti prelungi intervalul, exfoliindu-ti fata numai de doua ori pe luna. Unul dintre cele mai eficiente si non agresive produse de gomaj este cel pe baza de acid glicolic. De asemenea, poti folosi si produse care contin acid acetilsalicilic.
In alta ordine de idei, ar fi de dorit sa nu folosesti niciodata pentru fata produse cosmetice destinate ingrijirii corpului. Fie din graba, fie din nestiinta, unele femei obisnuiesc sa isi curete fata cu sapunul lichid pe care il folosesc altminteri pentru a se spala pe maini. Dar acesta contine elemente care pot fi daunatoare tenului, unde pielea este mult mai sensibila decat in restul corpului. Echilibrul secretiei glandelor sebacee ar putea fi serios perturbat.
Daca ai tenul acneic, foloseste cu incredere lamaia. Efectul ei astringent este recomandabil pentru tenul cu pori dilatati, avand efecte favorabile si in indepartarea punctelor negre si reechilibrand secretia glandelor sebacee. Tot in aceasta situatie, poti recurge la mastile pe baza de castravate. Paseaza feliile de castravete pana cand devin o pasta omogena si aplica masca pe fata. Elementele naturale pe care le contine castravetele vor contribui la ameliorarea vizibila a acneei.