Importanta legumelor si acneea

La fel ca fructele, o varietate de legume consumate zilnic este solutia perfecta pentru a-ti asigura necesarul de vitamine si minerale. Combina-le in salate sau fierbe-le in abur.

Consuma cat mai multe legume proaspete, in stare cruda - au proprietati antioxidante, antiseptice, antibiotice si protejeaza pielea.

LEGUME  CONTINUT BENEFICII  IMPORTANT 
Anghinare
vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), calciu si fier Proprietati diuretice  
Sparanghel
vitamina C, vitamina E, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3) Proprietati diuretice; sursa importanta de vitamina C Este una dintre legumele care produc acid in stomac
Avocado
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, biotina, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sulf, cupru si fier Bogat in vitamina E Poate fi folosit si ca masca pentru fata
Sfecla rosie
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sulf, cupru, fier si zinc Bogata in acid folic In cazul in care vrei sa storci sfecla rosie cruda, incearca sa diluezi zeama pentru a fi mai putin concentrata
Broccoli
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, fier, sodiu si zinc   Contine si o substanta care previne aparitia cancerului, numita sulfurafan
Varza de Brussels
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, fier, sodiu si zinc    
Varza rosie
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, fier, sodiu, zinc si biotina    
Varza alba
acid folic, vitamina C, vitamina E, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, fier, sodiu si zinc    
Morcovi
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, fier, sodiu, clor, zinc si biotina Bogati in betacaroten Singura leguma, a carei zeama poate fi combinata cu fructele, fara pericolul de a produce gaze
Telina
acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, potasiu, mangan, sulf, sodiu, clor si biotina Curata rinichii  
Chili
betacaroten, vitamina C Sursa importanta de betacaroten si vitamina C Contin o substanta numita capsaicin, care reduce nivelul colesterolului, alina durerea si creste secretia de endorfine
Porumbul
zeaxantin (carotenoid ca si betacarotenul)    
Castravete
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), calciu, clor, potasiu, magneziu,  cupru, fier, sodiu, zinc si biotina   Amesteca zeama de castravete cu cea de sfecla rosie pentru a obtine o bautura racoritoare.
Foloseste rondelele de castravete pentru a improspata tenul si ochii
Usturoiul
acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), calciu, magneziu, potasiu, fier si zinc Proprietati antioxidante; purifica sangele Consumat crud este cel mai eficient
Prazul
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, biotina, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, fier si zinc Proprietati purificatoare  
Salata verde
betacaroten, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, fier si zinc    
Ceapa
acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), biotina, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, sulf, fier si zinc    
Pastarnac
acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), biotina, vitamina E, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, sulf, fier si zinc    
Ardei (rosu, galben, portocaliu, verde)
betacaroten, acid folic, niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), biotina, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, fier si zinc Bogati in betacaroten  
Cartofi
betacaroten, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), vitamina C, calciu, fosfor, potasiu, sodiu si fier   Evita un consum excesiv de spanac, deoarece contine acid oxalic care poate impiedica absorbtia calciului in organism
Rosii
betacaroten, vitamina C, tiamina (vitamina B1), niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), biotina, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, cupru, fier si zinc Sunt bogate in licopene, care reduc cu 50% riscul tumorilor cancerigene