Este de preferat sa le consumi separat de celelalte alimente, pentru a evita fermentarea lor. Acest lucru este valabil in cazul unor fructe, dar ca si regula generala este bine sa le consumi pe stomacul gol si niciodata la desert. Consuma-le in stare naturala pentru o mai buna absorbtie a substantelor nutritive.
FRUCTE | CONTINUT | BENEFICII | IMPORTANT |
Merele | betacaroten, acid folic, pectina, vitamina C, flavonoizi, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf. De asemenea, o cantitate mica de: tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), cupru, clor si zinc |
Purifica intestinele si ficatul, fiind un excelent fruct cu proprietati detoxifiante. |
Nu consuma fructul cu coaja, decat daca este natural. |
Caise (proaspete sau uscate) |
betacaroten, fier, riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), acid folic, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, zinc | Curata intestinele si sunt o importanta sursa de betacaroten | Fereste-te sa le cumperi pe cele uscate, care contin conservanti (dioxid de sulf) |
Banane |
betacaroten, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), vitamina C, vitamina E, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, fier, mangan, zinc, acid folic, pectina | Eficient pentru problemele intestinale | In cazul in care iei pilule contraceptive sau esti fumator/oare ai nevoie de un surplus de vitamina B1 |
Mure |
betacaroten, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, sodiu, cupru, fier si biotina (vitamina B8 sau H) | Purifica sangele | |
Coacaz-negru |
betacaroten, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, sodiu, cupru si fier | ||
Afine |
potasiu, vitamina C | Proprietati antiseptice si de purificare a sangelui | |
Cirese |
betacaroten, acid folic, vitamina C, biotina (vitamina B8 sau H), tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, sodiu, cupru, fier, mangan si zinc | Asigura sanatatea pielii, a ochilor, a gurii, a parului si a unghiilor | |
Merisor |
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, sodiu, cupru si fier | Eficienta in cazul infectiilor persistente ale vezicei biliare si si ale rinichilor | |
Smochine (proaspete si uscate) |
calciu, fier si magneziu | Eficient in cazul problemelor intestinale | |
Struguri |
vitamina C, vitamina E, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, fier si zinc | Proprietati antioxidante | |
Grepfrut |
betacaroten, acid folic, vitamina C, vitamina E, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), calciu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, fier, mangan, zinc si pectina | Purifica sangele, proprietati antioxidante si antiinflamatorii | |
Kiwi |
betacaroten, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), calciu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, sodiu si fier | Constituie o sursa mai bogata de vitamina C decat portocalele | |
Lamai |
vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), biotina (vitamina B8 sau H), calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru si fier | Nu folosi zeama de lamaie din comert, deoarece contine conservanti. | Stoarce zeama unei lamai pentru a consuma sucul proaspat|
Lamai verzi |
betacaroten, vitamina C, acid folic, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), calciu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, fier si zinc | ||
Mango |
betacaroten, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, fier, mangan si zinc | proprietati antioxidante | Vitamina C este redusa pe masura ce fructul este copt, iar cantitatea de betacaroten creste. De asemenea, combate depresia |
Pepene (cantalup) |
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, cupru, fier si zinc | Purifica organismul | Mananca-l intotdeauna pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de a lua masa. In caz contrar, va fermenta si nutrientii nu vor fi absorbiti |
Portocalele |
betacaroten, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina C, vitamina E, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, fier, mangan si zinc | Unele persoane pot intampina probleme cu acneea in urma consumului de portocale | |
Papaya |
betacaroten, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, fier, mangan, zinc si papain (substanta din papaya) | Proprietati antioxidante; eficient in cazul problemelor digestive | |
Piersici |
betacaroten, acid folic, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, sulf, fier, zinc si biotina | ||
Pere |
betacaroten, acid folic, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, fier, mangan si zinc | ||
Ananas |
betacaroten, acid folic, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, fier si bromelain | Proprietati antiinflamatorii; contine enzime digestive | Incearca sa smulgi o frunza din varful ananasului, iar daca poti face acest lucru cu usurinta, inseamna ca fructul este copt |
Prune |
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, cupru si fier | Sursa importanta de betacaroten | |
Rodii |
betacaroten, vitamina C, potasiu | Sursa importanta de potasiu | |
Zmeura |
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, sodiu, fier, cupru, zinc si biotina | ||
Capsune |
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), vitamina E, calciu, clor, magneziu, fosfor, potasiu, sulf, sodiu, fier, cupru, zinc si biotina | Intotdeauna cumpara-le pe cele de gradina, deoarece capsunele absorb peticidele mai bine decat oricare alt fruct | |
Mandarine |
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), calciu, potasiu, sodiu, cupru, fier si mangan | ||
Pepene verde |
betacaroten, acid folic, vitamina C, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), calciu, potasiu, sodiu, cupru, fier si zinc |