Look-ul fără fard, pudră, concealer sau fond de ten are din ce în ce mai multe adepte. Frumusețea naturală nu înseamnă lipsa completă a imperfecțiunilor, ci acceptarea lor și crearea unui aspect revigorat și proaspăt chiar dacă nu ai la dispoziție multe culori și o putere mare de acoperire oferită de machiajul complex.
Femeile au început să se teamă tot mai puțin de tenul liber, protejat de soare, dar deloc sufocat de straturi succesive de primer, fond de ten, pudră, concealer sau alte produse suplimentare.
Dar de ce se întâmplă acest lucru și cum te-ar putea afecta chiar și pe tine?
Încă din Antichitate machiajul a jucat un rol esențial în viața femeilor. Timp de secole femeile au apelat constant la puterea machiajului pentru a-și ascunde imperfecțiunile și a-și evidenția frumusețea. În trecut femeile foloseau fructe de pădure în loc de ruj, cenușa de la chibrituri în loc de fard de pleoape și creme de piele obținute din ulei de măsline, ceară de albine și apă de trandafiri.
În prezent industria cosmetică a evoluat foarte mult și ai la dispoziție o gamă variată de produse și game din care poți alege. Cu toate acestea, deși astăzi există mult mai multe produse pe piață scopul a fost mereu același.
Evidențierea frumuseții și creșterea puterii de atracție
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că machiajul influențează într-o proporție ridicată felul în care femeile sunt percepute de cei din jurul lor. Studiile au vizat atât bărbați, cât și femei care au ales între poze cu machiaj și fără. Rezultatele au demonstrat că femeile machiate sunt considerate mai sănătoase și mai interesante față de cele care nu folosesc produsele cosmetice pentru a-și acoperi imperfecțiunile.
În plus, participanții au considerat că femeile machiate vor avea șanse mai bune să obțină un job într-o firmă de prestigiu față de cele care nu utilizau acest tip de produse.
Firma Dove a realizat un sondaj în rândul adolescentelor, care a relevat faptul că acestea consideră că le este mult mai greu să aibă încredere în ele dacă nu arată perfect.În aceste condiții nu este deloc de mirare că felul în care suntem percepuți de cei din jur are o influență ridicată asupra imaginii de sine. Acest lucru înseamnă că dacă femeile sunt convinse că machiajul le face mai atractive și mai interesante este posibil să se simtă nesigure în lipsa lui.
Totuși, deși s-a confirmat că machiajul poate crește încredere în forțele proprii și face o impresie bună în timpul socializării, utilizarea machiajului nu are numai efecte benefice.
Există ceva mai important decât a avea un contur perfect al ochilor sau nuanța ideală de ruj roșu
În cadrul unui studiu realizat de dr. Julia Robertson s-a descoperit că folosirea constantă a produselor cosmetice pentru machiaj este asociată cu anxietate, conformitate și o percepție exagerată a propriilor defecte.
Astfel, s-a concluzionat că femeile care se machiază mai rar au o stabilitate ridicată din punct de vedere emoțional și sunt mai sigure de propriile forțe.
De ce trendul fără machiaj devine din ce în ce mai popular?
Este simplu. Această idee vizează femeile care se simt confortabil când se uită în oglindă și nu lasă micile imperfecțiuni să le intimideze. Nu le deranjează să-i lase pe ceilalți să le vadă defectele și dezvăluie fără jenă că nu sunt perfecte și nici nu încearcă să atingă acest ideal.
Prin alegerea unui chip nemachiat se trimite un mesaj foarte puternic și anume că nu este nevoie să te ascunzi în spatele produselor cosmetice pentru a crea o frumusețe artificială, standardizată în diferite reclame. Ești frumoasă exact așa cum ești și trebuie să fii acceptată, respectată și iubită cu tot cu defecte, poate tocmai pentru ele și nu în ciuda lor.
Nu ai de ce să cauți toleranța celorlalți ascunzându-ți defectele cu ajutorul machiajului, ci meriți să fii apreciată datorită imperfecțiunilor care te fac irezistibilă.