Ce este peelingul?
Peelingul este un tratament care are rolul de a îndepărta celulele moarte de la suprafaţa pielii cu scopul de a stimula funcţia celulelor din straturile profunde. Agenţii folosiţi în tratament sunt de fapt acizi, în diverse concentraţii, care realizează exfolierea pielii. Cei mai mulți dintre ei sunt extraşi din fructe.
Care sunt efectele peelingului?
Îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii are numeroase beneficii. Iată care sunt:
Un ten cu aspect sănătos - Un ten mai luminos, sănătos, prevenirea şi tratarea formelor blânde de acnee prin reglarea procesului de keratinizare (reînnoirea ciclică, naturală a stratului superficial al pielii) şi stimularea hidratarii naturale.
Citește și: 5 acizi care îţi "şterg" ridurile de pe faţă
Estomparea ridurilor - Ridurile superficiale pot fi estompate prin intermediul peelingului chimic.
Tratamentul hiperpigmentării - Prin îndepărtarea celulelor de la suprafața tenului, peelingul chimic estompează petele pigmentare.
„Peelingurile realizate acasă sunt disponibile în diferite forme și concentrații care variază de agenții de exfoliere folosiți și până la metoda de aplicare. Beneficiile lor sunt exfolierea delicată, tratarea acneei, îmbunătățirea texturii pielii și estomparea petelor”, declară pentru elle.com dermatologul vedetelor, Ava Shamban.
Ingredientele active din produsele pentru peeling acasă sunt de obicei acizi precum acid glicolic, acid lactic, acid citric, retinol, acid azelaic etc.
Iată ce reguli să respecți când îți faci peeling acasă:
Cum să-ți faci peeling acasă: Citește lista ingredientelor
„Dacă citirea listei de ingrediente este importantă pentru orice produs de îngrijire a pielii, acest pas este extrem de important atunci când alegi un produs pentru peeling acasă”, spune medicul dermatolog.
Un pas esențial este alegerea acizilor potriviți în funcție de nevoile pielii tale. „Dacă vrei o exfoliere delicată, încearcă un peel cu acizi din fructe. Aceștia sunt foarte utili în tratarea unor probleme care variază de la acnee și până la pigmentare”, spune medicul. Peelingul cu enzime, obținut din fructe precum ananas sau papaya, este de obicei o alternativă mai blândă.Cum să-ți faci peeling acasă: Nu începe cu concentrații mari
Poate ai observat că produsele pe bază de acizi au diferite concentrații. Dar nu ar trebui să te ghidezi numai în funcție de procentele de pe ambalaj. „Un produs pentru peeling cu o concentrație de acid glicolic de 20% este ceva complet diferit de unul pe bază de acid salicilic cu concentrație de 20%”, declară dermatologul. „Sfatul meu este să începi cu cel mai slab peel și să crești treptat spre produse cu concentrație mai mare”, spune medicul. Acesta mai recomandă ca procentajul acidului glicolic să fie mai mare pentru pielea matură și afectată de soare. Pielea îmbătrânită poate fi tratată cu o concentrație de până la 20%. „Atunci când folosești regulat peelingul, rezultatele se vor vedea indiferent de concentrație”, adaugă specialistul.
Cum să-ți faci peeling acasă: Realizează un test de toleranță
„Ai grijă când folosești acidul glicolic.
Poate cauza arsuri chimice dacă este prea puternic”, spune medicul. Începe cu o concentrație mică, pe care să o crești treptat, în timp. Dacă ai pielea sensibilă, fă-ți un test de toleranță înainte. Aplică o cantitate mică de produs în spatele urechii sau în fața urechii înainte de a-l folosi. Așteaptă o zi pentru a vedea cum reacționează pielea. Dacă te confrunți cu arsuri intense, înroșirea sau inflamarea zonei, nu folosi produsul.Nu exagera cu pregătirea pielii
Peelingul nu necesită o pregătire deosebită a pielii. Este suficient să te demachiezi corect și să te speli pe față. Nu exfolia pielea și nu aplica loțiune tonică înainte de peeling. Poți folosi o baie de abur pentru ten dacă vrei ca ingredientele din produsul pentru peeling acasă să penetreze mai bine pielea.
Cum să-ți faci peeling acasă: Evită orice ar putea să-ți irite și mai mult tenul
Peelingul provoacă o oarecare iritație la nivelul pielii, mecanismul de vindecare fiind cel care oferă rezultatele cu efect de întinerire. Prin urmare, pielea nu ar trebui să fie supusă suplimentar unor procese cu efect iritant precum folosirea unui scrub, tratamente cu laser, alte produse pe baze de acizi, epilare în primele 24-72 de ore.
De asemenea, nu este un moment bun să te expui la soare. Folosește întotdeauna cremă de protecție solară cu SPF ridicat după peeling
Peelingul sensibilizează pielea la efectele nocive ale razelor UV, astfel că nu ar trebui să te expui la soare după acest tratament. Din acest motiv, este recomandat ca peelingul să se realizeze în sezonul rece, când nivelul razelor UV este mai mic și petreci mai mult timp în interior. Indiferent de anotimp sau vreme, este obligatoriu să folosești cremă cu SPF ridicat (30 sau 50) după ce ai făcut un peeling.
Cum să-ți faci peeling acasă: Nu mai folosi retinoizi, vitamina C sau alte produse cu acizi
Renunță la produsele care îți irită suplimentar pielea înainte și după un peeling. Printre ingredientele la care să renunți cu două, trei zile înainte și după peeling se numără retinolul, vitamina C, acizii AHA și BHA.
Nu exfolia mecanic pielea imediat după un peeling chimic
Peelingul este o exfoliere chimică, deci nu mai ai nevoie și de o exfoliere mecanică. Evită periile pentru curățarea tenului sau oricare alt dispozitiv care exfoliează suplimentar pielea. De asemenea, nu te machia timp de cel puțin 24 de ore după un peeling, pentru că pielea ar putea fi iritată suplimentar.
Nu folosi prea des produse pentru peeling
„O dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni este suficient”, spune medicul dermatolog.
Peelingurile prea dese au ca efect distrugerea microbiomului pielii, ceea ce provoacă leziuni și iritație.