Știi deja care sunt beneficiile mierii sau ale lăptișorului de matcă pentru ten, dar cât de multe știi despre efectele propolisului? Acest ingredient natural produs de albine din seva plantelor este folosit de mii de ani pentru proprietățile sale vindecătoare, însă nu este la fel de popular precum mierea în ceea ce privește îngrijirea pielii.
Ce este propolisul?
Propolisul este o substanță rășinoasă formată din seva anumitor plante în amestec cu ceară și salivă, pe care albinele îl folosesc pentru a-și căptuși fagurii. Conține un amestec complex de compuși antiinflamatori, antimicrobieni și antimicotici. Albinele îl folosesc pentru a efectele sale antibacteriene și antifungice, protejându-se altfel de îmbolnăvire.
Citește și: De ce ar trebui să folosești mierea pentru îngrijirea tenului. 5 beneficii uimitoare
Toate aceste efecte benefice au fost descoperite de oameni cu mii de ani în urmă, propolisul fiind folosit pentru vindecarea rănilor și ca tratament pentru infecțiile pielii și ale dinților.Citește și: De ce ar trebui să folosești mierea pentru îngrijirea tenului. 5 beneficii uimitoare
Beneficiile propolisului pentru piele
Potrivit unei cercetări care a analizat multiple studii, propolisul are numeroase întrebuințări în tratarea problemelor pielii datorită faptului că este antiseptic, antiinflamator, antioxidant, antibacterian și antimicotic. Iată ce efecte are asupra pielii:
Vindecă rănile
Principalele efecte ale propolisului sunt cele antiinflamatoare și antimicrobiene. Aceste caracteristici îl fac foarte util în procesul de vindecare.
„Componentele bioactive din propolis grăbesc regenerarea celulară și creează un strat protector care permite vindecarea pielii”, declară medicul dermatolog Nikhil Dhingra pentru byrdie.com. Este util în tratarea rănilor superficiale, juliturilor, arsurilor minore sau leziunilor lăsate în urmă de acnee.Tratează acneea
În afara capacității de a grăbi vindecarea, propolisul este foarte util în cazul persoanelor care se confruntă cu acnee. „Nu este suficient pentru a trata singur acneea rezistentă, dar este eficient în tratarea problemelor cauzate de acnee, precum cicatrici, pigmentarea pielii și probleme ale texturii pielii”, spune medicul dermatolog.
Reduce inflamația
Propolisul are un efect benefic și în tratarea unor probleme ale pielii precum eczema sau psoriazisul. Acționează prin scăderea inflamației la nivelul pielii, principalul factor care duce la apariția acestor afecțiuni.
Protejează pielea
În cadrul unui studiu s-a demonstrat că propolisul are un efect de remediere a degradării pielii din cauza expunerii la razele UV. Acest lucru se datorează proprietăților antioxidante puternice, capabile să combată stresul oxidativ la nivel celular.
Cum să folosești propolisul pentru piele
Există în comerț numeroase produse pentru îngrijirea pielii care conțin propolis.
Le poți include în rutina zilnică de îngrijire a tenului, în asociere cu alte ingrediente cu efect hidratant și protector. Balsamul cu propolis este eficient în tratarea rănilor și accelerarea videcării, fiind recomandat pentru leziuni superficiale, însă nu ar trebui să-l aplici pe ten. Poți include propolisul și în măștile de înfrumusațare. O mască simplă și eficientă poți obține amestecând o lingură cu argilă cosmetică, o linguriță cu miere, 5-6 picături de tinctură de propolis fără alcool și suficientă apă pentru a obține o pastă consistentă. Aplică masca pe tenul curat, las-o să acționeze timp de zece minute, apoi clătește-te cu apă călduță.