Măștile de protecție sunt foarte importante în reducerea răspândirii COVID-19, dar pot duce la apariția unui efect nedorit. Este vorba despre „acneea de mască”sau „mascnee”, așa cum au denumit-o medicii. Cadrele medicale care poartă des măști de protecție erau de deja familiarizate cu acest tip de acnee. Acneea de mască se manifestă prin apariția coșurilor și a punctelor iritate, înroșite și inflamate în jurul gurii, pe obraji și bărbie.
Nu trebuie să porți masca de protecție cu orele ca să te confrunți cu acest efect secundar neplăcut. Cu toate acestea, cadrele medicale și persoanele care sunt nevoite să poarte măști și echipamente de protecție bine fixate pentru o perioadă lungă de timp sunt afectate mai des de acneea de mască.
Ce este acneea cauzată de mască?
„Creșterea nivelului de stres asociat cu pandemia de coronovirus a dus la accentuarea episoadelor de acnee preexistentă și a altor probleme ale pielii, dar în afară de asta a apărut un nou tip de acnee, poreclit 'mascnee'”, declară pentru redonline.co.uk medicul dermatolog Faheem Latheef.
„Este caracterizată de apariția unor coșuri mici în zonele acoperite de masca de față purtată în timpul pandemiei și care au fost prezentate adesea în postările de pe rețelele de socializare ale cadrelor medicale care au purtat masca pentru o perioadă indelungată”, spune medicul.
„Având în vedere faptul că masca a devenit obligatorie și pentru public, este posibil ca această problemă să apară și mai des”, adaugă specialistul.Ce fel de măști faciale provoacă mascneea?
Acest tip de acnee poate să apară din cauza oricărui tip de mască, inclusiv medicală, textilă sau din celuloză. Termenul este nou pentru public, dar printre cadrele medicale era cunoscut foarte bine chiar și înainte de pantemie, spune Dr. Latheef. Apare de obicei în cazul profesiilor în care este necesară purtarea unei măști de protecție de tip PPE sau în cazul sportivilor care poartăcăști. Dermatologii o numesc acnee mecanică.
Ce este acneea mecanică?
Acneea mecanică apare de obicei atunci când pielea este presată de un material textil sau un echipament de protecție, declară medicul Stephanie Munn. „La început, pielea poate fi aspră și denivelată. Dar pe măsură ce acneea mecanică progresează, aceste mici denivelări se irită și devin coșuri vizibile și inflamate”, spune medicul. Motivul este mediul care se formează sub mască. Transpirația, sebumul și bacteriile sunt blocate pe piele sub mască.
Pielea este deja iritată din cauza frecării de materialul textil, ceea ce afectează bariera naturală de protecție și duce la formarea coșurilor.Mediul oclusiv cauzat de mască împiedică pielea să funcționeze normal. Umiditatea ridicată și căldura de sub mască duc la blocarea porilor, la acumularea de sebum în interiorul lor și la creșterea numărului de bacterii care provoacă ulterior inflamarea porilor blocați și apariția acneei.
În cazurile severe, persoanele care poartă ore îndelungate mască pot dezvolta dermatită de contact în punctele de presiune precum lateralele feței, nas sau după urechi. De obicei este cauzată de intoleranța la elasticul cu care este prinsă masca.
Cum să previi acneea provocată de mască
Dacă descoperi că purtarea măștii de protecție îți provoacă acnee, te poți trata singură. „Folosește o cremă hidratantă sau cremă care acționează precum o barieră de protecție înainte de a purta masca și aplică în special în punctele de presiune, în care masca se freacă direct pe piele”, recomandă medicul dermatolog.
„Dacă ești predispusă la apariția acneei, alege produse speciale, noncomedogenice.
Gamele Cetaphil și CeraVe au unele opțiuni foarte bune. De asemenea, recomand aplicarea cremei cu 30 de minute înainte de a-ți pune masca, astfel încât să aibă timpul necesar să acționeze”, declară medicul.După ce ai dat masca jos, spală-te bine pe față și aplică o cremă hidratantă. Evită folosirea produselor agresive, precum cele care conțin peroxid de benzoil sau retinol. Pot irita pielea și mai mult atunci când sunt combinate cu fricțiunea cauzată de mască.
Alege o loțiune fără parfum pentru spălarea tenului și folosește apă călduță atunci când te speli pe față.
„De asemenea, trebuie să te asiguri că masca îți vine foarte bine, se potrivește pe fața ta și se așază perfect pe nas, pe laterale și sub bărbie. O mască care îți stă confortabil poate reduce problemele pielii. Dacă masca este prea strâmtă sau prea largă, poate irita pielea. Pe de altă parte, vei fi inclinată să ajustezi masca cu mâna dacă nu îți vine bine. Atingerea frecventă a măștii transferă germenii de pe mâini pe mască și pe față, ceea ce poate duce la răspândirea infecției cu coronavirus, dacă nu te speli regulat pe mâini.”, declară medicul dermatolog.
„Acneea cauzată de mască este un fenomen nou în rândul populației, deși era deja cunoscut cadrelor medicale chiar înainte pandemie.
Pentru moment, purtarea măștii este noua normalitate, prin urmare este important să învățăm cum putem aborda orice reacție a pielii cu care ne putem confrunta”, mai spune medicul.