Iarna aerul este rece și uscat, dar când stai înăuntru situația este agravată de căldura centrală care favorizează uscarea pielii. Este momentul să iei măsuri pentru a avea o piele catifelată în ciuda temperaturilor scăzute de afară și a evita apariția liniilor cauzate de deshidratarea în profunzime.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a combate deshidratarea pielii până sosește primăvara:
1. Schimbă-ți detergentul de rufe
Detergenții obișnuiți conțin ingrediente artificiale, parfumuri, substanțe dezinfectante sau decoloranți. Cu siguranță vor curăța, odoriza și elimina petele, dar în același timp îți pot usca pielea, mai ales dacă ai tenul sensibil, predispus la eczemă și psoriazis. Este recomandat să alegi un detergent fără parfum și substanțe dezinfectante agresive pentru a-ți proteja pielea.
2. Folosește un umidificator
În lunile reci când căldura merge tot timpul, spațiul în care locuiești ar putea avea o umiditate extrem de scăzută, în unele cazuri de numai 10%. Utilizarea unui umidificator va readuce umiditatea la un nivel ideal, între 30 și 55%.
„Umidificatoarele fac aerul mai hidratant, ceea ce previne uscarea și descuamarea pielii”, potrivit dr. Samer Jaber, dermatolog din Manhattan. Acest remediu va menține stratul extern al pielii bine hidratat, minimizând evaporarea apei de la suprafața tenului și având un rol de protecție împotriva substanțelor alergene și a virușilor. Dacă merge mereu căldura în interior și nu ai un umidificator stratul exterior al pielii se va usca și ar putea apărea iritații, crăpături, sângerări sau riduri din cauza deshidratării.
3. Nu purta haine de lână
Este adevărat că lâna pare ideală pentru iarnă deoarece este țesută des și ține cald, însă se știe și că favorizează senzația de mâncărime și poate agrava în acest mod starea pielii uscate. Mai bine alege materiale care lasă pielea să respire, în special bumbacul.
Dacă vrei în continuare să porți un pulover de lână, pune mai întâi o bluză subțire din bumbac, ca strat protector pentru piele.
4. Înlocuiește loțiunea cu o cremă emolientă sau cu un ulei facial
Hidratarea este în mod evident soluția rapidă pentru a reface pielea uscată. „Cu cât hidratezi pielea mai des cu atât mai bine. Renunță la loțiunea pe care o foloseai vara sau primăvara și alege o cremă puternic emolientă sau chiar un ulei facial. Concentrația mai ridicată de ulei menține hidratarea în piele și nu permite pierderea ingredientelor benefice prin evaporare în mediile cu aer prea uscat”, explică dr. Jaber.
5. Consumă alimente care hidratează pielea
Nu trebuie neapărat să bei cantități impresionante de apă pentru a avea pielea catifelată, ci contează foarte mult și restul meniului. Încearcă să-ți constitui un meniu bogat în grăsimi sănătoase.
Avocado este o sursă foarte bună de grăsimi mononesaturate, care creează un strat de protecție la suprafața pielii, iar peștele gras furnizează organismului o cantitate importantă de acizi grași de tip Omega-3, care fortifică tenul și previn reacțiile alergice la factorii iritanți. Uleiul de măsline extravirgin este o altă sursă de grăsimi mononesaturate, care poate completa orice salată cu dressingul ideal.
6. Redu stresul
Poate nu te-ai gândit la acest lucru, dar echilibrul emoțional are un impact major asupra nivelului de hidratare a pielii. Potrivit specialiștilor, în perioadele stresante scade foarte mult capacitatea pielii de a reține apa. În plus, stresul poate declanșa simptomele eczemei, psoriazisului și agravează iritațiile sau leziunile acneice existente.
Este recomandat să-ți rezervi timp pentru activități relaxante cum ar fi meditația, yoga, croșetatul sau lectura pentru că nu numai că vei favoriza optimismul, dar și pielea ta va arăta mult mai bine.
Posteaza comentariu