Daca in trecut femeile isi vopseau parul numai pentru a-si ascunde firele albe, in prezent, vopsitul parului este un obicei cat se poate de comun. De exemplu, in anii '50, in Statele Unite, numai 7% dintre femei isi vopseau parul, iar in prezent, 75% dintre americance se vopsesc.
Dar aceasta dorinta de nou si de schimbare, are si efecte negative asupra parului nostru. Cand se intervine in mod agresiv asupra culorii, structura parului are de suferit. La suprafata, firul de par este acoperit de cuticule, formatiuni care sunt dispuse una peste cealalta, asemenea solzilor de peste.
Cercetatorii au descoperit ca peste acesti solzisori se afla un alt strat protector, asemanator unei folii extrem de subtiri, care impiedica patrunderea apei in firul de par si afectarea structurii chimice a acestuia. Acest strat este format dintr-un acid gras, numit "stratul F".
Acidul confera parului caracter hidrofob (nu absoarbe apa) si contribuie la finetea naturala si textura neteda ale acestuia. Atunci cand parul este vopsit cu coloranti permanenti, stratul F este indepartat ireversibil, iar parul devine hidrofil (absoarbe apa). Din acest motiv, de cate ori te vopsesti, simiti ca ai parul aspru si ca e predispus la rupere.
"Vestea buna este ca, prin intelegerea proprietatilor biologice si fizio-chimice ale parului si prin alegerea atenta a ingredientelor, cercetatorii pot rezolva, acum, problemele legate de schimbarile proprietatilor parului ca urmare a vopsirii", a declarat Frauke Neuser, cercetator-doctor la P&G Beauty.
Folosirea produselor special concepute pentru parul vopsit te ajuta sa ii pastrezi o structura cat mai sanatoasa, astfel incat parul tau sa fie matasos, stralucitor si rezistent.
"Daca avem parul vopsit, vom opta pentru produse special destinate acestui tip de par si care de obicei contin o cantitate mai mare de balsam si silicon, care actioneaza ca un manson in jurul firului de par, impiedicand pierderea pigmentului si conferind parului elasticitate", declara Andra Muscalu, medic dermatolog.