Tenul acneic este un ten care are nevoie de o îngrijire specială. Persoanele care au astfel de probleme trebuie să știe că nu vor scăpa niciodată de inesteticele coșuri și puncte negre cu un simplu demachiant sau cu o loțiune tonică.
Tocmai de aceea, ai nevoie de un program special de îngrijire care să te ajute în lupta cu acneea.
Demachierea nu trebuie să-ți lipsească
În cele mai multe cazuri, acneea se formează din cauza secreţiei abundente de sebum. Iar în contact cu impurităţile şi machiajul, sebumul se transformă în puncte negre şi coşuri. Tocmai de aceea, primul pas în tratarea acneei este curăţarea atentă tenului. Demachiantul şi loţiunea tonică nu trebuie să-ţi lipsească. De asemenea, loţiunea tonică trebuie să fie una specială pentru tenul acneic.
Spală fața
În fiecare seară, după demachiere indicat este să-ți speli fața cu o spumă specială dedicată tenului acneic. Îți va calma pielea, o va curăța și ajută în procesul de vindecare. De cele mai multe ori, fondul de ten (pe care sigur îl folosești zilnic din cauza acneei) nu se curăță în totalitate de pe față doar cu demachiantul. De aceea, ai nevoie de un astfel de produs.
Uleiul de cimbru
Chiar dacă o să ți se pară ciudat să folosești un ulei în condițiile în care ai un ten gras, află că uleiul de cimbru își este de ajutor. Este un ulei antibacterian și antifungic, decongestionant pentru piele, antiparazitar. Se recomandă utilizarea lui în unguente și serumuri pentru ameliorarea acneeei, dar și ca atare.
Mai mult, uleiul de cimbru nu conține substanțe iritante și ajută la îndepărtarea bacteriilor care înfundă porii.
Uleiul din cătină
În aceeași categorie intră și uleiul de cătină, care este cicatrizant, reparator și regenerant. Serotonina conținută are rolul de a proteja împotriva infecțiilor și ajută la vindecarea plăgilor sau a arsurilor. Este bogat în vitamina A, E, D, dar și fier, calciu, zinc, iod. Uleiul de cătină este antiinflamator, reduce roșeața, calmează tenul, reduce mâncărimile. Nu se recomandă folosirea lui ca atare, ci se adaugă în creme pentru ten cu probleme.
Mască de argilă
Un alt aliat pe care terbuie să-l incluzi în ritualul tău de îngrijire este argila. Bogată în minerale (calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu etc.), are proprietăţi cicatrizante, antitoxice, antiseptice, ceea ce o face un foarte bun ingredient în tratamentele cosmetice.
Amestecă pudră de argilă cu zeamă de lămâie, până obţii o pastă consistentă, uşor de întins. Se aplică pe faţă pentru 30 de minute. Tratamentul se face în cure de câte 7 zile, după care se continuă de 2 ori pe săptămână până la vindecare.
Ingrediente minune
Dacă vrei să scapi de coșuri folosește produse care conțin un ingredient minune: beta hydroxyl acidul (BHA). Este cunoscut pentru abilităţile sale de a exfolia pielea şi de a reduce inflamaţiile. BHA este un acid solubil în lipide, ceea ce înseamnă că are puterea de a pătrunde prin sebum, ajungând astfel în profunzimea porilor. Astfel, el exfoliază celulele moarte acumulate în exces. Practic, BHA acţionează ca un exfoliant care ajută epiderma să se elibereze de celulele moarte, făcând loc unor noi celule.
Cunoscut mai ales sub denumirea de acid salicilic, acest ingredient este ideal pentru tenul gras, predispus la acnee sau pentru tratarea punctelor de grăsime şi a punctelor negre. Acidul salicilic este derivat din acidul acetil-salicilic, adică aspirina. Aspirina are proprietăţi anti-inflamatoare, iar acidul salicilic moşteneşte o mare parte din acestea. Cu toate acestea, este bine ca un singur produs de îngrijire să conțină BHA, deoarece poate cauza iritaţii ale pielii.