Cât de bio sunt cosmeticele bio?

Două treimi dintre produsele marcate ca "bio" şi descrise ca fiind fără conservanţi, conţineau urme de conservanţi, potrivit unei investigaţii efectuate anul trecut în Franţa.

Două treimi dintre produsele marcate ca "bio" şi descrise ca fiind fără conservanţi, conţineau urme de conservanţi, potrivit unei investigaţii efectuate anul trecut în Franţa.

Raportul nu a indicat însă dacă substanţele de conservare au fost puse deliberat, cu intenţia de a înşela consumatorii, având în vedere faptul ca nivelul conservanţilor era cu 20 până la 60% mai mic decât limita legală.


Investigaţia s-a concentrat pe 28 de produse, dintre care 22 aveau etichete "Ecocert", Visagro, ICEA-AAIB sau BDIH, care indică faptul că sunt "bio", iar şase dintre ele erau descrise ca "produse naturale/bio".

 

12 dintre produse erau descrise ca fiind fără conservanţi, iar 16 dintre ele ca neavând fenoxietanol, deşi analizele de laborator au arătat contrariul.

Deşi eticheta "bio" nu este eliberată cu prea multă uşurinţă de către autorităţile care se ocupa de acest lucru, piaţa cosmeticelor este invadată de produse contrafăcute.

Iată care sunt regulile de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să cumperi cosmetice bio:


  • cumpără produsele din supermarketuri, hipermarketuri şi din magazine cu prestigiu, care deţin produse de calitate

  • caută informaţii despre firma producătoare

  • pentru că sunt realizate din ingrediente naturale sau provenite din agricultura ecologică, produsele bio de calitate sunt cu cel puţin 10% mai scumpe decât cele convenţionale

  • lista ingredientelor ar trebui să fie mult mai scurtă decât în cazul cosmeticelor obişnuite, pentru că cele bio nu conţin la fel de mulţi aditivi. Cu cât lista este mai scurtă, cu atât mai bine.