Simptomele caracteristice eczemei pot cauza un disconfort accentuat, din acest motiv fiind foarte important să ai grijă de pielea ta așa cum trebuie. Odată protejată împotriva substanțelor iritante pielea își va regăsi echilibrul mai ușor, dar trebuie să fii mereu prudent.
Iată ce reguli trebuie să respecți pentru îngrijirea pielii dacă ai eczemă:
1. Hidratează constant
Importanța hidratării trebuie accentuată deoarece este singura modalitate de a crea un strat de protecție pentru piele. „Folosește o cremă hidratantă direct pe pielea umedă pentru a preveni uscarea și pune o cantitate suficientă. Obiectivul este să menții hidratarea în piele după ce faci duș sau baie pentru că dacă bariera de protecție este compromisă substanțele iritante vor pătrunde, apa va fi pierdută din piele și vor apărea în scurt timp porțiuni uscate, care te mănâncă.
Folosirea constantă a unei creme hidratante puternic emoliente reduce frecveța episoadelor de agravare a eczemei”, explică dr. Adam Friedman, profesor de dermatologie din Washington.
2. Uită de săpun
„Săpunurile sunt create pentru a elimina sebumul și praful de pe piele. Sunt alcaline, iar pielea este acidă. Din acest motiv folosirea săpunului agravează cazurile de eczemă prin modificarea echilibrului necesar pentru protecția pielii. Dacă deodată ți se agravează simptomele te poți limita pur și simplu la apă”, recomandă dr. Friedman.
3. Ai grijă în mod special de mâini
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu eczemă prezintă o agravare a simptomelor la nivelul mâinilor și picioarelor, care necesită o îngrijire atentă. „Fă o baie în apă călduță, aplică o cremă puternic emolientă pe mâini și picioare, apoi poartă șosete și mănuși timp de cel puțin o oră.
Nu este nevoie să dormi așa, dar acest tratament te va ajuta foarte mult”, spune dr. Friedman.
4. Relaxează-te cu o baie utilă
O baie pe zi poate preveni apariția simptomelor problematice. „Adaugă bicarbonat de sodiu, ulei de floarea soarelui sau oțet de mere pentru a ameliora starea pielii, dar chiar și o baie simplă în apă călduță are un efect util. Ai grijă să hidratezi pielea imediat după aceea și să eviți complet săpunul. Baia funcționează tocmai pentru că înlătură factorii iritanți și substanțele poluante de la suprafața pielii. În plus, relaxarea ajută la îmbunătățirea aspectului pielii pentru că și stresul exacerbează simptomele eczemei”, potrivit dr. Peter A. Lio, dermatolog din Chicago.
5. Fii atent la temperatura apei
Alege de fiecare dată apa călduță, niciodată fierbinte, pentru dușuri sau băi. „Temperatura foarte ridicată a apei elimină rapid toate uleiurile naturale de la suprafața pielii, exact ceea ce încercăm să evităm în cazul pacienților care au eczemă.
Apa foarte fierbinte va crește producția de histamine, declanșând senzația de mâncărime”, explică dr. Jeffrey Fromowitz, dermatolog din Florida.
6. Observă factorii care îți declanșează simptomele
Dacă suferi de eczemă vei fi mult mai vulnerabil la factorii de mediu, fumul de țigară, la vaccinuri, diferiți adezivi sau substanțe utilizate pentru a face curățenie. „În cazul pielii normale poți avea o ușoară senzație de mâncărime când ești expus la aceste substanțe sau chiar niciun simptom, dar dacă ai eczemă pielea se va înroși, se va usca și va începe să te mănânce. Încearcă să observi de la ce lucruri ți se agravează simptomele pentru a putea să le ocolești pe viitor sau să-ți limitezi expunerea. Poate fi vorba despre praf, fum, o temperatură prea ridicată sau chiar dizolvantul pe care-l folosești pentru îndepărtarea lacului de unghii”, potrivit dr.
Fromowitz.
7. Folosește mereu protecție solară
Crema de protecție solară contează foarte mult pentru persoanele care au eczemă, dar trebuie să alegi produsul potrivit. „Dacă ai eczemă nu alege produsele care oferă protecție pe bază de ingrediente artificiale, ci selectează variantele pe bază de dioxid de titaniu sau oxid de zinc, care sunt mai puțin iritante. Cu cât lista de ingrediente este mai scurtă, cu atât ai mai multe șanse să tolerezi produsul respectiv”, explică dr. Fromowitz.