Toate tipurile de ten pot beneficia de utilizarea unor uleiuri cu efect emolient, care refac echilibrul de hidratare, reduc aspectul porilor deschiși, diminuează leziunile acneice, previn cicatricile și dau un aspect luminos. Din multitudinea de uleiuri faciale disponibile este foarte important să le selectezi pe cele care te ajută să reziști temperaturilor scăzute de iarnă, vântului și aerului uscat din interior datorat încălzirii centrale sau aerului condiționat.
Iată ce uleiuri îți mențin pielea netedă și strălucitoare în sezonul rece:
1. Uleiul de măceșe
Este bogat în beta-caroten și acizi grași esențiali (Omega-3 și Omega-6), care sunt vitali pentru sănătatea pielii. Acest ulei hrănește pielea în profunzime și este folosit des pentru îngrijirea pielii deshidratate sau mature. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că uleiul de măceșe reduce liniile fine, cicatricile și ridurile. Adaugă 2-3 picături din acest ulei și masează-le ușor pe piele înainte de crema hidratantă pe care o folosești dimineața și seara, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
2. Uleiul de semințe de dovleac
Este o sursă excelentă de vitamina E, zinc, antioxidanți și acizi grași. Combate efectele negative ale radicalilor liberi, elimină acneea și este adesea considerat un tratament complet al pielii deoarece luptă împotriva semnelor îmbătrânirii, înlătură imperfecțiunile și echilibrează pielea deshidratată. „Dacă te îngrijorează faptul că poate astupa porii și ar putea provoca apariția coșurilor, poți fi liniștită deoarece s-a constatat că nu agravează acneea și lasă pielea să respire”, potrivit dr. Snehal Amin, dermatolog.
3. Uleiul de mușețel albastru marocan
Este un ulei rar și chiar are culoarea albatsră datorită conținutului de azulenă. Poate elibera porii astupați, neutralizează bacteriile care cauzează coșurile și reduce roșeața, fiind unul dintre cele mai utile uleiuri pentru tenurile acneice. Ține minte că trebuie mereu diluat cu un alt ulei, de exemplu cel de floarea soarelui, de avocado sau jojoba.
4. Uleiul de rodie
Semințele de rodie sunt o gustare delicioasă, dar să știi că și pielea poate beneficia dacă folosești uleiul bogat în antioxidanți obținut din acest fruct. Are proprietăți anti-aging și antiinflamatoare, datorită conținutului ridicat de Omega-5 (acid punicic). „Uleiul de rodie crește producția de colagen și luptă împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii. Favorizează reînnoirea celulară, crește elasticitatea pielii și reduce ridurile. Este un ingredient ideal pentru a obține un ten proaspăt, cu aspect întinerit”, spune dr. Amin.
5. Uleiul de hibiscus
Florile de hibiscus sunt utilizate în cadrul diferitelor preparate sau băuturi și probabil le-ai întâlnit în meniul restaurantelor, la secțiunea de ceaiuri. Uleiul obținut prin presarea la rece a semințelor de hibiscus este o sursă excelentă de antioxidanți, vitamina E și acizi grași benefici pentru piele. Aplică acest ulei în fiecare seară pentru a crește nivelul de hidratare, a reduce aspectul liniilor de expresie și a crește elasticitatea pielii.
6. Uleiul de floarea soarelui
Poate că te gândești că este mai potrivit în cămară decât în cadrul procesului de îngrijire a pielii, dar ai putea rata beneficii importante. Acest ulei cu o nuanță aurie conține acid linoleic, tocoferol și vitaminele A, D și E. „Este foarte util pentru hidratarea pielii uscate datorită conținutului ridicat de vitamina E”, spune dr. Amin.
7. Uleiul de chimen negru
Potrivit legendelor, uleiul de chimen negru a fost utilizat încă din Antichitate, în Egipt. Acest ulei reduce inflamațiile, accelerează vindecarea pielii, echilibrează producția de sebum și purifică porii cu tendință de astupare. Poate reduce gravitatea leziunilor acneice, fiind ideal pentru tenul predispus la apariția coșurilor.