6 motive pentru care trebuie să eviți siliconul din produsele de îngrijire

Indiferent ce tip de ten ai, siliconul nu trebuie să se regăsească pe lista de ingrediente a produselor de înfrumusețare pe care le folosești. Află de ce te împiedică să ai tenul frumos și revigorat pe care ți-l dorești.
Siliconul reprezintă, de fapt, o categorie întreagă de ingrediente și poate apărea sub diferite nume, fiind destul de greu de identificat într-o fomulă cosmetică. Chiar dacă îl vezi foarte des și reclamele îl indică drept o opțiune utilă să știi că nu te va ajuta să ai o piele catifelată, fără imperfecțiuni.

 
De ce se folosește siliconul în formulele cosmetice?

Siliconul din produsele de hidratare și machiaj poate favoriza deshidratarea și ar putea chiar să-ți astupe porii, dar există câteva motive pentru care este folosit în numeroase formule:

 
1. Este considerat sigur

În general, siliconul este clasificat drept un ingredient cu un grad scăzut de toxicitate pentru oameni, dar siloxanul (un derivat de silicon) poate amenința mediul înconjurător și biodiversitatea.

 
2. Netezește pielea

Siliconul creează o textură mătăsoasă, ușor de întins. Va umple golurile de la suprafața pielii, iar tenul va părea mai neted, ceea ce te va face să crezi că produsul respectiv funcționează.
Din păcate nu este decât un efect temporar, de suprafață.

 
3. Este rezistent la apă

Siliconul creează un strat care sigilează pielea, ceea ce permite companiilor de produse cosmetice să susțină că efectul de hidratare durează până la 24-48 de ore.

 
4. Este ieftin

Iată principalul motiv pentru care siliconul este atât de des întâlnit. Prețul lui este foarte redus și permite prelungirea termenului de valabilitate al produselor. Din păcate prețul final nu va reflecta acest considerent și de multe ori vei găsi produse cu silicon în cadrul gamelor de îngrijire foarte scumpe.

 
De ce trebuie să eviți siliconul?

Poate nu ți se pare un lucru urgent, dar să știi că după numai câteva săptămâni de la eliminarea completă a siliconului din rutina ta de îngrijire vei observa că pielea ta arată mult mai bine.

 
Iată de ce ar trebui să iei această măsură cât mai curând:

 
1. Siliconul blochează praful și alte impurități în interiorul porilor

Cremele hidratante pe bază de silicon formează un strat asemănător plasticului la suprafața pielii. Acest strat poate păstra hidratarea în interior, dar va bloca și praful, transpirația, sebumul și celulele moarte.

 
2. Siliconul cauzează acneea și congestia pielii

Primerele cu silicon sunt principala cauză pentru tenul congestionat. Expunerea prelungită la sebum, celule moarte și bacterii sub stratul de silicon poate cauza apariția coșurilor.
Dacă ești predispus la acnee este recomandat să eviți complet siliconul. Chiar dacă nu îți apar coșuri vei observa umflături sub piele și tenul nu va putea respira.

 
3. Siliconul accentuează deshidratarea și creează un aspect tern

În momentul în care siliconul îți astupă porii consecința poate fi acneea sau deshidratarea accentuată a pielii. Nu numai că previne pătrunderea oricărei alte substanțe adiționale pentru hidratare, ci favorizează uscarea pielii pentru că periclitează echilibrul ei, devenind tot mai greu să elimine straturile de celule moarte și să se rehidrateze.

 
4. Siliconul afectează negativ procesul de regererare la nivel celular

Majoritatea cremelor hidratante cuprind apă, glicerină și ... silicon. Pielea ta se regenerează la fiecare 28 de zile, eliminând celulele moarte pentru a aduce la suprafață celule noi. Siliconul afectează negativ acest proces, încetinește ritmul de regenerare a pielii și menține celulele moarte la suprafața ei mai mult timp.
În aceste condiții va fi mult mai greu să reduci petele pigmentare, rozaceea, cuperoza, liniile de expresie sau semnele.

 
5. Siliconul împiedică absorbția altor ingrediente

Dacă aplici succesiv straturi din mai multe produse siliconul nu le va permite să acționeze în mod eficient. De exemplu, dacă folosești o apă micelară sau un ser cu silicon tratamentele de hidratare pe care le aplici ulterior nu vor putea intra complet în piele și vor fi mai puțin eficiente. Este posibil chiar ca siliconul să prevină preluarea ingredientelor utile din cadrul produsului care îl include.

 
6. Siliconul este foarte greu de înlăturat

Cel mai frecvent utilizat silicon, dimethicone, are o consistență densă și lasă un strat la suprafața pielii dacă nu este curățat cu atenție. Acesta este și motivul pentru care multe persoane observă o diferență remarcabilă în aspectul pielii când realizează o curățare dublă seara.
Un simplu gel de curățare nu este suficient pentru a avea pielea liberă din nou.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.