Cu toate ştim ce trebuie să facem ca să ne bucurăm de un ten sănătos şi frumos pentru cât mai mult timp. Însă, sunt unele obiceiuri, care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi, care ne îmbătrânesc pielea mai mult decât credem.
Nu te demachiezi
De câte ori nu te-ai culcat fără să te demachiezi cu gândul că o vei face "mâine dimineaţă". Acest obicei este o adevărată "crimă" pentru tenul tău.În primul rând, impurităţile acumulate de-a lungul zilei îţi vor bloca porii şi astfel determină apariţia acneei şi a punctelor negre.
De asemenea, machiajul de peste zi împiedică regenerarea adecvată a pielii şi eliberarea sebumului, care este "hidratantul" natural al pielii tale. Demachierea tenului, hidratarea lui în fiecare zi, exfolierea şi aplicarea unei măşti o dată pe săptămână, sunt esenţiale pentru ca tenul tău să nu îmbătrânească.
Expunerea la soare
Toate ne dorim o piele arămie pe tot parcursul anului. Aşă că, vara mergem la plajă, iar iarna la solar. Da, organismul nostru are nevoie de o expunere la soare pentru a-şi sintetiza vitamina D. Însă, îi sunt suficiente 15 minute. Expunerea în exces la radiaţii ultraviolete, fără protecţie, împiedică procesul de regenerare a celulelor, ducând la apariţia ridurilor. Ba mai mult, atacă fibrele de colagen şi de elastină, şi astfel apar ridurile. De aceea, este bine să folosim creme cu factor de protecţie tot timpul anului.
Fumatul
Dintre toate obiceiurile proaste, fumatul este cel mai nociv pentru tenul nostru (şi nu numai pentru piele). Nicotina duce la îngustarea vaselor de sânge din piele, care primeşte astfel mai puţini nutrienţi esenţiali, precum vitamina A şi oxigenul. În plus, studiile în laborator arată că fumul de ţigară scade capacitatea fibroblaştilor de a produce colagen, astfel că persoanele care fumează se ridează mai mult şi mai repede. Şi dacă punem la socoteală şi gesturile repetate prin care fumătoarele trag din ţigară şi elimină fumul, realizăm că acestea fac riduri în jurul gurii şi la colţul ochilor.
Nu dormi suficient
Somnul este singurul care ajută pielea să se regenereze. În timp ce dormim, corpul nostru produce cel mai mult colagen şi elastină. Şi ştim foarte bine că datorită lor nu avem riduri. Aşă că, încearcă, pe cât posibil, să te bagi în pat la orele 22.00-23.00, pentru că în această perioadă creşte producţia celulară.
Alimentaţia haotică
Poate o să ţi se pară ciudat, dar felul în care mănânci se vede pe faţa ta. Dacă nu ai un program regulat pentru masă, dacă nu consumi fructe şi legume în stare naturală, dacă alimentaţia ta este plină de E-uri, tenul tău va avea de suferit. Medicii susţin că este suficient să consumăm zilnic un frunct şi o legumă (proaspete) pentru a ne face norma de vegetale, şi să bem un pahar de suc de portocale (sau alte fructe proaspete) pe săptămână.