10 reguli care îți fac unghiile mai sănătoase și manichiura mai rezistentă

Fie că mergi la salon, fie că îți faci singură manichiura și pedichiura, acest procedeu de îngrijire este un adevărat răsfăț.
Unghiile frumoase te fac să te simți bine în pielea ta, iar culorile pe care le folosești pentru manichiură sau pedichiură te pot înveseli de fiecare dată când le privești. Având în vedere toate acestea, este ușor să uiți de regulile de siguranță și sănătate atunci când îți faci unghiile. Acestea sunt esențiale pentru a obține o manichiură impecabilă, care rezistă mai mult și care nu îți afectează sănătatea. Iată cele zece reguli pe care ar trebui să le respecți:

Ai grijă de cuticule

Unul dintre cele mai mari mituri când vine vorba de manichiură este acela că trebuie să-ți tai cuticulele, este de părere Skyy Hadley, una dintre menichiuristele de top de la Hollywood, potrivit stylecaster.com. "Să-ți scurtezi sau să-ți tai complet cuticulele este un procedeu cosmetic care nu are niciun beneficiu pentru unghie. Este important de știut că aceste cuticule sunt o barieră de protecție în jurul pielii care are și rolul de a proteja unghiile de infecții", susține specialista.
Le poți împinge cu grijă dacă dorești, dar ele sunt acolo cu un motiv întemeiat. 

Nu uita să cureți sub unghii

Poți fi concentrat asupra zonei superioare a unghiei încât este ușor să uiți de partea de desubt, mai ales atunci când îți faci singură manichiura acasă. "Atunci când îți tai unghiile, ai grijă să cureți și sub ele, atfel bacteriile se pot înmulți", mai spune manichiurista. De asemenea, folosește o unghieră sau o foarfecă diferită pentru unghiile de la mâini și cele de la picioare. Unghiile de la picioare se pot infecta mai ușor cu ciuperci care cauzează micoza unghiei, iar atunci când folosești aceeași unghieră sau foarfecă și pentru unghiile de la mâini, riști să împrăștii infecția. Nu folosi niciodată ustensilele unei alte persoane, fie dacă îți este soră, mamă, prietenă etc.

Alege corect forma unghiilor

Ți s-a întâmplat vreodată să nu știi ce formă să le dai unghiilor tale? Cea mai bună metodă de a afla este aceea de a privi forma cuticule și baza unghiilor. "Forma de 'U' a cuticulei ar trebui să se reflecte și la vârful unghiei.
Scopul principal este de a copia forma de la bază și la vârf, ca în oglindă", declară Hadley.

Hidratează

În ciuda părerii generale, uleiul pentru cuticule nu este un pas obțional în îngrijirea unghiilor. Potrivit specialistului, uleiul special nu doar că îți menține pielea din jurul unghiilor moale și hidratată, dar poate preveni și ruperea sau degradarea unghiilor. De asemenea, face ca oja să reziste mai mult pe unghii, fără să se ciobească.

Nu uita să aplici baza

O bază pentru unghii oferă culorii mai multă aderență și previne în același timp pătarea unghiei. Este suficient să aplici un singur strat de bază și trebuie să lași să se usuce cel puțin un minut înainte de a aplica oja colorată deasupra. Nu este neapărat nevoie să aștepți până se usucă total. Alege o bază cu efect fortifiant, care protejează unghiile de efectele negative ale substanțelor conținute de ojă.

Sigilează culoarea

În afara faptului că sigilează culoarea ojei, un top coat pentru unghii oferă un luciu intens manichiurii sau pedichiurii tale. Lasă oja să se usuce timp de cel puțin un minut înainte de a aplica un strat de lac protector de tipul top coat.
După două, trei zile poți aplica un nou strat de lac pentru a reîmprospăta culoarea unghiilor.

Evită căldura

Încearcă să nu folosești foehnul, placa de păr sau cuptorul după ce ți-ai făcut unghiile. "Cei mai mulți oameni nu știu, dar oja se întărește complet după aproximativ 12 ore. Iar prea multă căldură poate face ca oja să se topească. Dacă îți bagi unghiile în apă rece și le lași timp de câteva minute, oja se va usca și se va întări mai repede", explică manichiurista. De asemenea, evită să faci baie cu apă fierbinte după ce ți-ai făcut unghiile.

Nu folosi produse care conțin parfum

Loțiunile de corp parfumate conțin parfumuri sintetice care pot duce la crăparea ojei de pe unghii. Folosește o loțiune sau cremă hidratantă fără miros dacă vrei să-ți hidratezi pielea mâinilor și a picioarelor.

Nu păstra prea mult manichiura cu gel

Trebuie să fii deosebit de prudentă când vine vorba de manichiura cu gel sau acril. Nu ar trebui să menții gelul sau acrilul pe unghiile tale mai mult de două săptămâni, limita maximă fiind de trei săptămâni.
Îți pot afecta patul unghiei, dar și cuticulele. 

Renunță la oja veche

Oja expirată predispune la apariția infecțiilor la nivelul unghiilor. Dacă ai o colecție de oje și lacuri de unghii cu mulți ani vechime, este de preferat să faci o triere și să le arunci pe cele vechi, car sunt un pericol pentru sănătatea ta. "Unele oje nu au un termen de expirare, printre ele fiind oja organică pe care o poți păstra la frigider dacă dorești. Dar ojele care conțin substanțe chimice precum toluen sau formaldehide ar trebui înlocuite o dată la șase luni", mai spune specialista.