Ingrijirea parului trebuie sa fie o preocupare constanta, mai ales in cazul in care te hotarasti sa iti vopsesti parul. De aceea, alegerea produsului potrivit este foarte importanta. "Un prim criteriu cand alegem o vopsea de par este culoarea dorita, dar trebuie sa fim atenti ce alegem. Pentru ca nu e suficient ca o culoare sa fie la moda sau sa ne placa, mai trebuie si sa se potriveasca la culoarea pielii si a ochilor", ne spune Carmencita Sava, director de Cercetare-Dezvoltare Gerocossen. De exemplu, daca ai pielea maslinie si ochii de culoare inchisa, o vopsea de par cu nuante ciocolatii ar fi foarte indicata. Daca vrei sa iti deschizi culoarea, vopseaua trebuie sa fie cu cel mult doua tonuri mai deschisa decat culoarea naturala a parului tau. "Un al doilea criteriu foarte important este protectia si ingrijirea oferita parului in timpul vopsirii. O vopsea de par buna trebuie sa aiba o formula care sa protejeze parul in timpul vopsirii si, in acest sens, vopselele ce contin uleiuri naturale sunt foarte indicate", completeaza specialistul.
Ce trebuie sa contina vopseaua de par pentru a fi mai rezistenta si a nu dauna?
"O vopsea de par trebuie sa contina ingrediente care sa hraneasca si sa restructureze firul de par, cum ar fi uleiuri hranitoare, keratina sau agenti de conditionare si ingrediente care sa protejeze parul de actiunea radiatiilor solare, cum ar fi vitamina C sau filtre UV", ne spune specialistul.
Vopseaua de par este un colorant care se foloseste pentru schimbarea culorii naturale a parului sau pentru acoperirea firelor albe.
In prezent, vopseaua de par nu numai ca este usor de utilizat, iar concentratia de substante nocive este mai mica decat in trecut. O vopsire normala a parului se refera la o vopsire permanenta; este cea mai populara solutie, deoarece are un efect de durata si schimba total infatisarea unei persoane. O alta metoda este vopsirea semi-permanenta, care este mai putin nociva pentru par deoarece nu contine amoniac.
Cum mentinem culoarea?
"Pentru a mentine mai mult timp culoarea si a proteja parul de actiunea radiatiilor UV, trebuie folosite produse de ingrijire speciale, destinate parului vopsit", recomanda Carmencita Sava, director de Cercetare-Dezvoltare Gerocossen. In acest sens, este indicat samponul si balsamul special pentru parul vopsit. Aceste produse protejeaza parul si sunt mai putin agresive cu acesta. "De asemenea, in cazul unui par deteriorat, trebuie utilizate masti de par pe baza de ulei de masline, miere de albine, pantenol etc., care sa hraneasca firul de par si sa-i refaca structura", adauga specialistul.
Opteaza pentru variantele naturale!
Daca nu vrei sa-ti schimbi culoarea in totalitate, ci doar sa-i dai parului o nuanta placuta si stralucire, poti opta pentru o vopsea de tip henna. Aceasta deriva din planta denumita stiintific "Lawsonia inermis", folosita de egipteni inca de acum 5.000 de ani pentru vopsirea parului.
Henna poate fi folosita nu doar pentru vopsirea, ci si pentru ingrijirea firului de par, intarindu-l si redandu-i supletea si stralucirea. De asemenea, henna poate fi de un real ajutor persoanelor care au parul foarte gras. Henna este indicata pe parul nevopsit. Fiind un produs natural, henna nu deterioreaza parul in timp si ajuta la pastrarea naturaletii in timp a firului de par.
Vopsitul: la coafor sau acasa?
Cu siguranta daca mergi la un salon de specialitate, riscurile in ceea ce priveste vopsitul sunt minime. Se folosesc produse profesionale si, de regula, culoarea iese uniform. Ideal ar fi ca de fiecare data sa apelezi la ajutorul unui stilist. Acesta te va ajuta sa stabilesti culoarea care te avantajeaza, dar si produsul potrivit tipului tau de par. Totusi, daca aceasta solutie este prea costisitoare poti realiza si singura aceasta operatiune de schimbare a culorii parului. Daca faci lucrul acesta pentru prima data, citeste cu atentie eticheta si instructiunile de folosire ale produsului pe care te-ai decis sa-l folosesti. Inainte de toate, trebuie sa o testezi pe o portiune foarte mica, in zona cefei, pentru a descoperi daca esti cumva alergica la vreun compus. Daca dupa aceasta aplicare in locul respectiv simti senzatie de prurit, usturime sau pielea se inroseste, va trebui sa renunti. Eventual mergi la un dermatolog si, in functie de problemele pe care le ai, acesta iti va recomanda produsul care ti se potriveste cel mai bine.
Nu face niciodata schimbari radicale acasa. Pentru acestea sau pentru lucruri mai complicate care s-ar putea sa nu-ti reuseasca ( de exemplu, decolorarea parului), mergi la un specialist.
Vopseaua de par: un pericol pentru sanatate?
Mai multi cercetatori atrag atentia asupra riscurilor pe care le prezinta vopseaua de par asupra sanatatii. Anumiti oameni de stiinta americani sustin ca vopseaua de par creste riscul tumorilor la vezica si al limfomului non-Hodgkin. De exemplu, un studiu efectuat in Los Angeles si publicat in 2001 a aratat faptul ca din 1514 cazuri de tumora la vezica urinara care au fost analizate, 897 erau femei care isi vopseau parul. Ulterior, Comisia Europeana a interzis folosirea a 22 de substante chimice utilizate in fabricarea vopselelor de par, considerate periculoase. In aceste conditii, pentru a-ti proteja sanatatea, cel mai indicat este sa alegi produse cat mai naturale.
Dermatologii nu recomanda vopseaua pentru par celor care au anumite alergii, dermatite sau alte probleme la nivelul scalpului. In ceea ce priveste femeile insarcinate, potrivit specialistului, nu exista studii care sa indice daca vopseaua de par dauneaza sau nu dar, ca o masura de precautie, ar fi mai bine ca viitoarele mamici sa nu foloseasca astfel de produse.