Firul de par se despica la extremitati atunci cand cuticulele din componenta lui se deterioreaza. Daca ai lasat ca acest lucru sa se intample, nu-ti mai ramane altceva de facut decat sa le tunzi si pe viitor sa ai mai multa grija de podoaba ta capilara. Cu toate acestea, deloc surprinzator, majoritatea femeilor nu isi corecteaza greselile nici dupa ce s-au tuns deja de cateva ori. Vopsitul, permanentul, abuzul de produse de coafat, periajul insuficient si folosirea excesiva a uscatorului - toate acestea deterioreaza, in timp, structura firului. Dar, din moment ce nu poti renunta la ele (macar partial), cum ti-ai putea proteja parul?
- Parul este mult mai delicat si expus riscului ruperii cand este umed, asa incat nu te pieptana decat dupa ce s-a uscat. Cel mult, foloseste un pieptene cu dintii extrem de rari si ai grija ca miscarile sa nu fie bruste.
- Nu te peria prea apasat, pentru ca tensiunea cauzata duce la despicarea firelor. Piaptana-te cu blandete, din crestet catre extremitati si nu folosi o perie aspra.
- Caldura emanata de uscatorul de par cauzeaza uscarea cuticulelor si, implicit, despicarea firelor. Asadar, in masura in care acest lucru este posibil, incearca sa iti lasi parul sa se usuce liber. Daca trebuie sa recurgi neaparat la uscator, ai grija ca aerul sa nu fie prea fierbinte si nu-l tine foarte apropiat de cap.
- Dormi pe o parna de matase sau satin, pentru ca suprafata fina si lucioasa va reduce riscul incurcarii parului si, in consecinta, a despicarii extremitatilor.
- Daca te vopsesti, alege cu maxima precautie produsul, pentru ca elementele chimice din compozitia vopselelor de par deterioreaza firul si il fragilizeaza. Daca vrei sa-ti faci si permanent, asteapta cel putin doua saptamani intre cele doua proceduri cosmetice. A le face in aceeasi zi poate echivala cu o catastrofa pentru par.
Ce sa faci daca firul de par se despica la capete?
De Greta Harja