Parul tau se poate subtia din diverse motive, iar acestea pot fi diagnosticate si tratate. Haideti sa vedem care ar fi principalii factori care contribuie la caderea parului.
1. Un deficit de fier. Daca organismul tau este privat de fier (fie ca esti sau nu anemica), nici parul tau nu are cum sa fie puternic si este predispus la cadere. Dar asta nu inseamna nicidecum ca trebuie sa te apuci sa iei suplimente de fier, asa dupa capul tau, ci sa iti verifici nivelul fierului din organism, deoarece in exces poate sa conduca la alte probleme de sanatate.
2. Tulburari tiroidiene. Atat o hiperactivitate, cat si o hipoactivitate a glandei tiroide poate sa favorizeze caderea parului.
3. Foarte multe femei se confrunta cu o cadere a parului mai accentuata in timpul sau dupa menopauza, cand nivelul estrogenului incepe sa scada. De asemenea, si alte schimbari hormonale (folosirea altor anticonceptionale, de exemplu) pot sa stimuleze caderea parului. Un nivel scazut al estrogenului.
4. Schimbarile hormonale de dupa nastere. Proaspetele mamici s-ar putea sa se confrunte cu o cadere mai accentuata a parului in primele 6 luni de dupa nastere. Asta pana se stabilizeaza si ajunge la normal nivelul estrogenului. Trebuie sa tii cont de faptul ca, de fapt ceea ce numesti tu o pierdere excesiva de par dupa nastere este doar un proces natural prin care trece parul tau: deoarece nivelul hormonal este foarte ridicat pe perioada sarcinii impiedica o cadere normala a parului in acele luni.
5. Telogen effluvium. Este un termen folosit pentru piederea brusca, dar temporara a parului (firul de par intra in faza de odihna si refuza sa mai creasca, dupa care va cadea masiv). Cauzele care pot sa determine acest fenomen: o perioada foarte stresanta, o interventie chirurgicala sau dupa nastere.
6. Medicamentele. Multe dintre tratamentele medicamentoase pot determina caderea parului. Daca ai constatat acest lucru in cazul tau, sfatul nostru este sa discuti cu medicul tau despre o alta optiune de tratament.
7. Un nivel ridicat de vitamina A si seleniu. Suplimentele de vitamina A si seleniu nu trebuie luate separat, ci combinate cu celelalte multivitamine. Foarte rar exista vreun motiv pentru care sa ti se prescrie separat.
Fumatul favorizeaza caderea parului
Cel putin la barbati, exista cateva studii recente care au demonstrat acest lucru. Pana in prezent nu se stie daca acesta se aplica si in cazul femeilor, insa cred ca este cunoscuta actiunea nociva a tutunului in foarte multe situatii, fie ca pierderea parului se numara sau nu printre ele.
Ce trebuie sa fac daca imi cade foarte mult par?
Cel mai bun plan de actiune este sa te duci la niste analize de rutina si sa-ti faci un test de sange. Astfel, medicul va putea depista un deficit de fier, nivelul hormonilor tiroidieni si cel de estrogen. Astfel, dupa un diagnostic corect pus vei primi si intructiunile exacte pentru un tratament eficient.