"Serviciile de urgenta se confrunta cu un mare deficit de medici, fiind angajati doar 53% din numarul total necesar. Daca numarul normat de medici este de 1096, numarul medicilor existenti este de doar 580”, a declarat dr. Letitia Damoc, membru in Consiliul National si vicepresedintele Comsiei de Medicina de Urgenta a Colegiului Medicilor din Romania.
Un procent de sub 30% dintre medicii incadrati au pregatire in medicina de urgenta.
"Numarul scazut de medici, in general, si de medici specialisti in medicina de urgenta sau cu atestat/competenta in medicina de urgenta duc la imposibilitatea constituirii echipajelor de tip EMU-M (echipaj medical de urgenta cu medic) in numar corespunzator in vederea asigurarii asistentei medicale de urgenta la toate urgentele majore asa cum prevad standardele de calitate ale serviciilor medicale prestate de serviciile de ambulanta”, a mai precizat dr. Damoc.
O alta problema constatata a fost dificultatea in impartirea structurii in cele cele doua compartimente: asistenta medicala de urgenta, transport medical asistat si consultatii medicale, transport sanitar neasistat din cauza lipsei de personal dar si a unei organigrame unitare.
In prezent nu exista norma de decontare a acestui serviciu medical – consultatii de urgenta la domiciliu – de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, altfel spus medicii care presteaza aceasta activitate nu pot fi platiti. Serviciile de ambulanta sunt finantate pe baza actului aditional la contractul de prestari servicii pe anul 2007 unde nu este prevazut serviciul “consultatii de urgenta la domiciliu”.
CMR a propus decontarea de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a unui numar de 2-4 consultatii pentru consultatiile realizate de medicii de familie in afara orelor de program ca proiect complementar la propunerile Ministerului Sanatatii de asigurare a permanentei pe ambulante.
Exista un deficit de medici la serviciile de urgenta
Potrivit unui raport realizat de Comisia de Medicina de Urgenta a CMR, serviciile de urgenta nu au nici suficienti asistenti medicali (deficit de 30%) si conducatori auto (deficit 26%).
De TopSanatate
Comentarii (1)
in corabia avem soferi categoria b fara posibilitate de a plati scoala de soferi profesionisti initiati la nivel de judet cursuri si veti avea rezultate fff bune avem asistente medicale fara loc de munca din neglijenta primariei corabia si a dispeceratului slatina unde este o mafie foarte mare care nu initiaza proiecte pentru infrastructura si amenajare centre ambulatoriu avem masini foarte vechi in trafic etc
Posteaza comentariu