Si totusi la ce este buna toxina botulinica?
Daca este folosita in doze mici ea s-a dovedit foarte folositoare in tratarea anumitor probleme aprobate de catre Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA):- transpiratia excesiva;
- distonia cevicala la adulti (sau torticolis, o afectiune neurologica ce cauzeaza contractii puternice la nivelul umerilor si a gatului);
- blefarospasm (inchiderea necontrolata a pleoapelor);
- strabism (privirea incrucisata);
- tratament cu efect temporar de atenuare a ridurilor.
Din aprilie 2009, toate produsele cu toxina botulinica au avertizari pe cutie despre efectele substantei care se pot raspandi din zona injectata catre alte regiuni ale corpului, cauzand simptome asemanatoare botulismului (dificultati la inghitire, respiratie ingreunata sau deces). In cel mai recent comunicat de presa trimis la inceputul lunii de Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA) se avertizeaza asupra reactiilor adverse constatate in urma utilizarii toxinei botulinice in cazul copiilor cu paralizie cerebrala.
In schimb, acelasi comunicat de presa informeaza despre siguranta utilizarii toxinei botulinice in tratamentele cosmetice, in conditiile in care sunt respectate dozele. Cercetatorii au concluzionat ca este nevoie de 2500-3000 de unitati de toxina pentru ca aceasta sa fie letala pentru oameni, iar in scopuri cosmetice se folosesc in mod uzual doar 75 de unitati.
"Actiunea este simpla: paralizeaza musculatura faciala si substanta este absorbita in piele. Prin paralizia ei, acel fald creat prin contractia musculaturii dispare. Este vorba despre un efect temporar, deoarece toxina botulinica se resoarbe dupa o perioada de timp (2-4 luni), iar activitatea musculara se reface. Exista si cazuri in care actiunea se prelungeste pana 5-6 luni, depinzand in mare masura de cantitatea de substanta injectata. Pentru un efect constant sunt necesare aproximativ 3 injectari intr-un an", precizeaza dr. Eugen Turcu, medic primar in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.
Contraindicatii pentru toxina botulinica
Nu trebuie sa apelezi la toxina botulinica daca esti insarcinata sau alaptezi. Daca se respecta cantitatea standard de substanta injectata, aceasta tehnica prezinta putine efecte secundare. Reactiile alergice sunt foarte rar intalnite, iar printre cele enumerate de Administratia Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA) se numara: durere in zona injectata, simptome asemanatoare gripei, migrene si stomac deranjat. Totusi exista cateva cazuri in care nu este recomandata injectarea cu Botox:
- persoanele cu tulburari psihice;
- persoanele cu boli neurologice;
- persoanele cu afectari neuromusculare;
- persoanele cu tulburari date de anumite formatiuni tumorale cerebrale.
Cum se realizeaza procedura?
Tratamentul este simplu si consta in mai multe injectii (pot fi peste 10 pentru nivelul superior al fetei) care se realizeaza cu un ac foarte fin exact in muschii responsabili de miscarile de expresie. Unii medici folosesc o anestezie locala, cu ajutorul unei creme de xilina, care reduce disconfortul dat de intepatura acului.Pacientul este testat in caz de alergie la toxina botulinica cu o intepatura la nivelul bratului, se asteapta 10 minute si abia apoi se poate incepe procedura de injectare. In mod normal, procedura nu dureaza mai mult de 20 de minute si nu necesita timp pentru recuperare.
Singurele sfaturi pe care orice chirurg estetician trebuie sa le ofere pacientului se refera la faptul ca acesta nu stea intins sau sa aplece timp de 4 ore dupa interventie, sa nu maseze zonele tratate, sa nu faca efort fizic timp de 24 de ore. In schimb, este indicata insa contractia voluntara a muschilor injectati (miscari usoare de incruntare, de incretire a fruntii, de inchidere si deschidere a ochilor), care grabesc instalarea efectului.
Rezultatul apare in cateva zile, iar ridurile se atenueaza in aproximativ o saptamana. Starea de relaxare se produce incepand din ziua a doua sau a treia si se instaleaza complet cam dupa o saptamana.
Toxina botulinica si diabetul
Cercetarile recente au scos la iveala ajutorul pe care il poate oferi toxina botulinica in alinarea durerilor de la nivelul picioarelor in cazul persoanelor care sufera de diabet.Diabetul creste riscul de aparitie a leziunilor la nivelul picioarelor care se pot infecta si pot duce la amputatii ale picioarelor. Durerea semnalata la nivelul picioarelor apare din cauza ca diabetul afecteaza circulatia si sistemul nervos, iar de cele mai multe ori nu se amelioreaza prin administrarea calmantelor.
Un studiu publicat in revista "Neurology" si citat de publicatia britanica Dailymail vorbeste despre descoperirile unei echipe de cercetatori care au tratat 18 pacienti diabetici cu injectii cu toxina botulinica in fiecare picior. Pentru a constata diferenta, expertii au tratat alti participanti la studiu cu injectii pe baza de solutie salina. Rezultatele au aratat o ameliorare a durerilor resimtite in grupul pacientilor care au urmat terapia cu toxina botulinica. Insa, expertii nu au reusit sa gaseasca o explicatie rationala pentru efectul remarcabil constatat.
In Romania, peste 450.000 de persoane sufera de diabet zaharat, iar la nivel mondial, cifra se ridica la 270 de milioane de bolnavi. Masurarea regulata a glicemiei contribuie la depistarea precoce a acestei boli.
Toxina botulinica face bine la depresie?
Publicatia The Telegraph informa la interval de o luna despre doua studii care se contrazic in privinta beneficiilor pe care toxina botulinica le-ar aduce asupra depresiei. Astfel in primul studiu aparut in martie a.c. se arata ca injectiile cu botox pot declansa stari depresive. Deoarece pot impiedica exprimarea vizuala a sentimentelor, multe persoane care si-au facut injectii cu botox aduna emotii negative care le determina sa priveasca lucrurile intr-un sens negativ. "Suprimarea emotiilor negative o practicam in fiecare zi. Insa, studiul meu arata ca prin paralizarea muschilor care ne ajuta sa ne exprimam emotiile se ajunge la internalizarea acestora si incapacitatea de a le transmite", sustine dr. Judith Grub, coordonatoarea studiului.A doua cercetare aparuta in luna aprilie a.c. sugereaza ca tratamentul cu Botox ar putea ajuta persoanele depresive sa iasa din aceasta stare, sustin psihologii de la Universitatea din Cardiff. Ei au analizat 25 de persoane, dintre care 12 facusera injectii cu Botox, iar 13 - alte tipuri de tratamente cosmetice. S-a constatat ca cei care au apelat la Botox sunt mai putin depresivi si anxiosi fata de ceilalti. "Aceasta cercetare poate fi de folos in dezvoltarea unui nou tratament impotriva depresiei", a declarat Dr. Michael Lewis, coordonatorul studiului.
Totusi, cercetatorii precizeaza ca efectul antidepresiv nu este de lunga durata, intrucat nici beneficiile aduse de interventie nu sunt decat temporare.
Comentarii (2)
Waw. Am gasit Xeomin in farmacia Sensiblue din Dorobanti iar pretul este fff bun.
Buna, Comparabil cu botoxul acidul hialuronic este mult mai eficient si mai accesibil, puteti sa il aplicati dumneavoastra acasa. Rujul de buze neutru Crystal cu Acid Hyaluronic este un gel de buze ultra-hidratant Crystal, confera buzelor volum, culoare si elimina ridurile.Are efect de filtru UV. Fiti frumoase in mod natural!
Posteaza comentariu