Te-ai gandit vreodata sa-ti corectezi... urechile?

Ai avut tot timpul un complex din cauza urechilor? Otoplastia este interventia care iti poate rezolva aceasta problema, permitand nu doar indreptarea urechilor, ci si reducerea marimii si modelarea lor. In ce consta, ce beneficii, dar si ce riscuri aduce, ne spune dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si chirurgie estetica.

De foarte multe ori copiii sunt complexati din cauza formei si a marimii urechilor, fiind adesea subiectul remarcilor grosolane ale colegilor. De aceea, aceasta interventie se practica foarte mult la varste mai mici, intre 5 si 14 ani. Totusi se intalneste si la varsta adulta, in randul persoanelor nemultumite de aspectul urechilor.  

Specialistii recomanda otoplastia la varste fragede deoarece cartilajul este mai maleabil conferind elasticitate si permitand astfel conturarea noii forme a urechii mult mai usor. "De regula, aceasta operatie poate fi efectuata dupa varsta de 5 ani, varsta in care sunt maturizate cartilajele auriculare. Se recomanda operatia in jurul acestei varste pentru ca interventia sa nu afecteze comportamentul in colectiv in adolescenta", ne spune dr. Ardeshir Vahidi.


In ce consta interventia?

Ca pentru orice alta interventie, primul pas este alegerea chirurgului care va efectua operatia.

Acesta te va examina, iti va explica in ce consta procedura, felul anesteziei, perioada de recuperare, beneficiile, dar si care sunt riscurile si ce complicatii pot aparea.

"Sunt tehnici diferite de abordare a operatiei. Insa toate urmaresc un singur lucru: corectarea modificarilor urechii externe, sau mai bine zis a pavilionului auricular", precizeaza specialistul. "Aceasta poate cuprinde asimetriile, lipsa de dezvoltare prin agenezie sau malformatiile. Cele mai des intalnite se refera la modificarile bilaterale constand in indepartari usoare sau accentuate ale pavilionului urechii din corpul temporal al capului care ofera un aspect inestetic si duc la complexarea psiho-estetica a pacientiilor. In unele cazuri este vorba de otoplastia prin apropierea pavilionului auricular de linia mediala a corpului prin excizia excesului cartilaginos si tegumentar, insotita, uneori de prelucrarea lui", completeaza dr.
Ardeshir Vahidi. In unele situatii, cartilajul nu se ajusteaza, ci se folosesc doar suture intradermice prin ancorare de procesul mastoidian pentru a fi mentinut definitiv in acelasi loc.

"Operatia poate dura intre 1-2 ore, in functie de complexitatea corectarii. De regula, otoplastia nu necesita spitalizare postoperatorie, pacientii putand pleca acasa la cateva ore dupa operatie", adauga specialistul. De obicei, se efectueaza sub anestezie generala in cazul copiilor si anestezie locala, combinata cu o sedare usoara, in cazul adultilor. Dupa interventie, urechile se panseaza si se mentin imobilizate, intr-o postura fixa, aproximativ 8 zile. In aceasta perioada, majoritatea persoanelor simt un usor disconfort. In unele situatii durerile pot persista si pentru diminuarea lor se recomanda analgezice. Activitatea sociala se poate relua in 2-3 zile de la interventie. In primele sase saptamani de la operatie se recomanda protejarea urechilor pentru ca vindecarea sa fie corecta.



Otoplastia: riscuri si complicatii

Nu exista interventie care sa nu implice riscuri. Totusi, in acest caz, in functie si de priceperea chirurgului, dar si de capacitatea de vindecare a pacientului, acestea sunt minime si foarte rare. Dintre complicatiile care pot aparea, dr. Ardeshir Vahidi aminteste:

  • "Echimoze care pot fi minore sau moderate, sunt trecatoare si dispar in cateva zile dupa aplicatii locale reci topici locali cu continut heparinic;
  • Deformari constand in modificari postoperatorii imediate date de edem, mici colectii sau chiar exces tegumentar;
  • Infectii locale - rareori pot aparea si infectii locale minore sau chiar infectii ale cartilajului auricular care sunt destul de anevoioase la vindecare. Tratamentul in cazul acestora necesita ingrijiri indelungate pana la vindecare, sau chiar o noua interventie;
  • Asimetrii postoperatorii - este foarte evident ca dupa nastere faciesul uman nu este perfect simetric si lucrul acesta poate fi constatat in fata oglinzii.
    Totusi,pot exista si astfel de nereusite mult mai evidente post-interventional. Ele se pot corecta prin colaborarea si conlucrarea pacient-chirurg."


Cat costa?

Potrivit specialistului, costurile difera de la o clinica la alta, depinzand de tipul interventiei, pretentiile clinicii, ale chirurgului si tipul de anestezie efectuata. Astfel pretul operatiei este cuprins intre 1500-2500 de euro.

Otoplastia nu influenteaza functiile auditive si nu reduce capacitatea auditiva. Dupa operatie, este recomandat sa eviti activitatile fizice excesive si sa dormi pe partea laterala, sprijinindu-te pe una dintre urechi. Efectul postoperator este permanent, urechile nerevenind la pozitia initiala.