Sănătatea ta: 5 complicaţii mortale care pot să apară la operaţia de liposucţie

Tot mai multe femei apelează la operaţia de liposucţie pentru a scăpa de grăsimea în plus. Află totul despre acest tip de intervenţie de la chirurgul estetician Dan Mihai Stana.

Tot mai multe femei apelează la operaţia de liposucţie pentru a scăpa de grăsimea în plus. Află totul despre acest tip de intervenţie de la chirurgul estetician Dan Mihai Stana.

 

Pentru a scăpa de grăsimea de pe braţe, abdomen, fese, şolduri coapse şi genunchi există o intervenţie chirurgicală care numeşte liposucţie sau lipoaspiraţie. Practic medicul chirurg estetician îndepărtează grăsimea nedorită pentru a remodela corpul. “Trebuie reţinut faptul că liposucţia nu este o metodă de slăbire ci o metodă de remodelare. Pacientul trebuie să fie sănătos din punct de vedere clinic, ca la orice altă intervenţie chirurgicală şi să fie conştient de toate riscurile pe care le presupune această operaţie, dar foarte important să aibă o proiecţie realistă asupra rezultatului”, a subliniat Dr. Dan Mihai Stana, chirurg estetician la Clinica Efigia.

Dacă vrei să apelezi la această intervenţie chirurgicală este important să alegi un medic bun, să discuţi cu el toate problemele tale medicale, dar şi să ştii ce reguli trebuie să respecţi înainte şi după operaţie. De asemenea, trebuie să fii conştientă de faptul că orice intervenţie chirurgicală are anumite riscuri, prin urmare şi operaţia de liposucţie poate să genereze anumite complicaţii care sunt minime atunci când respecţi toate indicaţiile oferite de medicul specialist.


Ce trebuie să faci înainte de operaţia de liposucţie

1. Să slăbeşti cu dietă şi sport până ajungi la greutatea dorită
Potrivit specialistului, pacientul trebuie să ajungă la greutatea dorită cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat şi a unui program regulat de sport. Abia după ce ai reuşit să slăbeşti este recomandat să faci o lipoaspiraţie pentru a elimina şi ultimele urme de grăsime, lucru care te va ajuta să obţii formele dorite.

2. Să nu mai iei aspirină
Dr. Dan Mihai Stana spune că este esenţial să întrerupi tratamentul cu aspirină înainte cu cel puţin două săptămâni de intervenţia chirurgicală.

3. Să faci proceduri care înlătură celulita
Potrivit specialistului, pacientului ar trebui să i se recomande câteva şedinţe de endermologie înainte de operaţie, care au rolul de a înlătura posibila celulită cu un aparat special.

4. Să faci analize de rutină
Înainte de operaţia de liposucţie trebuie să faci un set de analize de rutină pentru a vedea care este starea ta de sănătate. Aceste analize trebuie să includă o hemoleucogramă, uree, creatinină, glicemie, timpi de coagualare a sângelui, teste hepatice, EKG. “Dacă pacientul suferă de anumite boli este necesar să avertizeze medicul chirurg pentru analize suplimentare. Preoperator pacientul trebuie examinat amăunţit de către medic pentru a putea observa dacă peretele abdominal nu prezintă unele neregularităţi, dacă pacientul nu are vreo hernie, sau prezintă cicatrici în urma unei alte intervenţii, dacă intestinele sunt foarte apropiate de ţesutul adipos sau dacă prezintă varice în zona picioarelor. De comun acord cu medicul anestezist se decide dacă pacientul este apt pentru interveneţie”, a  precizat Dr. Dan Mihail Stana.


Când este contraindicată liposucţia

Potrivit specialistului, liposucţia nu este recomandată atunci când pacientul are boli grave de sânge, boli de piele, boli infecţioase, boli de inimă grave, diabet zaharat, hernii şi varice la gambe sau coapse.


Ce trebuie să faci după operaţia de liposucţie

1. Să respecţi cu stricteţe indicaţiile medicului
2. Să iei medicamentele pe care ţi le-a prescis medicul
3. Să porţi un costum de liposucţie minim 6 săptămâni
4. Să mergi la controale medicale regulate la 1, 3, 6, 9 şi 12 luni după ce ai făcut operaţia
5. Să eviţi expunerea la soare
6. Să eviţi masajele agresive.


Ce complicaţii pot să apară după o liposucţie

Cu toate că această intervenţie este una relativ uşoară care dureaza între 1 şi 2 ore, există riscul unor complicaţii, după cum avertizează specialiştii.

1. Sângerarea şi acumularea de fluide la locul operaţiei
De aceea este esenţial să porţi costumul special care va împiedica acest lucru.

2. Risc de infecţie - apare foarte rar şi trebuie tratată cu promptitudine;

3. Modificări de sensibilitate
Apar la persoanele care au avut o cantitate mare de grăsime de aspirat, însă dispare după câteva săptămâni.

4. Pot să apară neregularităţi în zona aspirată
Acestea trebuie rezolvate uneori cu unele proceduri operatorii secundare, însă poţi să eviţi acest lucru prin purtarea corectă a îmbrăcăminţii post-operatorii.

5. Decolorarea pielii - de obicei este temporară şi dispare cu timpul.