Operaţii estetice: 6 efecte despre care nimeni nu vorbeşte

Orice operaţie estetică poate să cauzeze reacţii adverse, însă medicii le minimalizează şi mizează pe aşteptările pacientului, evidenţiind mai mult efectele benefice. Însă, există şi situaţiile în care pericolele apar fără să fie din  vina medicului.

"O operaţie estetică este un lucru foarte serios şi indiferent de experienţa profesională a medicului, riscul să apară reacţii adverse este foarte ridicat, în funcţie de fiecare pacient", explică Semira Bayati, un chirurg estetician din California. 

Iată câteva exemple nereuşite şi efecte adverse care apar din senin, fără vina medicului:

 

1. Sâni defecţi din cauza sternului

Nu ai cum să nu-ţi fie milă de Tori Spelling (foto) când vezi cum arată sânii ei. Dar cu toate acestea, vedeta îndrăzneşte să opteze pentru un decolteu adânc fără să-i pese prea mult de greşeala la care a fost supusă. Potrivit medicilor esteticieni, silicoanele lui Tori Spelling se situează în topul celor mai proaste operaţii estetice. Chiar dacă blestemele se îndreaptă către medicul estetician, dr. Semira Bayati avertizează că patru din zece femei pot să se confrunte cu această problemă pentru că au un stern mai pronunţat.

2. Stomac scofâlcit după liposucţie

Un exemplu în acest caz este cel al actriţei Tara Reid (foto) care a explicat întregii lumi ce s-a petrecut cu stomacul ei, care arată ca acela al unei femei ajunse la vârsta a treia. "Mi-am făcut liposucţie, deşi eram slabă, pentru că îmi doream un abdomen bine tonifiat, cu pătrăţele. Totul a eşuat însă. Stomacul meu a devenit cel mai ridat şi scofâlcit lucru". Gândeşte-te de două ori îniante să apelezi la liposucţie sau ridicarea sânilor dacă ai pielea mai inchisă la culoare şi pigmentată, deoarece riscul de a rămâne cu cicatrice este foarte ridicat, avertizează Semira Bayati, un chirurg estetician.

Potrivit dr. Ardeshir Vahidi, riscul poate să fie mai mare sau mai mic, în funcţie de antecendetele fiecărei persoane în parte, de efectele anesteziei şi de cantitatea de ţesut gras extras. Printre reacţiile care pot să apară după liposucţie se numără: hemoragii minore sau moderate, hematoame, infecţie locală, tromboze venoase profunde cu complicaţii majore, embolii grase, moartea (1 la 10.000 de cazuri, potrivit centrelor de monitorizare).

3. Silicon injectat în buze, reacţii şi după luni sau ani

Siliconul injectabil este folosit ca material de stimulare şi nu de umplere. Ceea ce înseamnă că stimulează formarea de colagen în jurul fiecărei micropicături, astfel încât se produce o creştere lentă în volum. Pot apărea: granuloame (noduli inflamatori subcutanaţi) ce pot migra, inflamaţii cu tumefacţie locală acompaniată sau nu de eritem. Medicii susţin că este o reacţie extrem de rară, ce poate să apară şi la câteva luni sau ani după tratament.

4. După liposucţie, grăsimea apare în alte zone

Dacă vei face liposucţie la burtă, în momentul în care te îngraşi grăsimea se va localiza în alte zone. Este greşită concepţia potrivit căreia grăsimea se mută în timpul liposucţiei către altă zonă, susţine Dr. Fardad Forouzanpour, chirurg estetician. Pur şi simplu, după o liposucţie vor fi mai expuse zonele care nu au fost supuse acestei intervenţii (în acele zone procentul celulelor adipoase este de 100%).

5. Dacă eşti fumătoare înrăită, te expui unor riscuri foarte mari

Mulţi chirurgi esteticieni refuză să opereze persoane care fumează foarte mult, deoarece riscul de apariţie a efectelor adverse este foarte ridicat. "Fumătorii înrăiţi au un conţinut mic de oxigen în sânge, iar când apelează la o operaţie estetică, rănile se vindecă greu şi riscul de necroză este ridicat", avertizează Dr. Fardad Forouzanpour, chirurg estetician.

6. Pastilele de slăbit şi anestezia pot cauza efecte fatale

Este recomandat să spui medicului dacă iei pastile de slăbit sau alte suplimente alimentare pentru accelerarea metabolismului, deoarece ele pot să interfereze cu anestezia şi să cauzeze reacţii adverse foarte grave.