Implantul cu silicon nu este o intervenţie simplă care nu prezintă riscuri pentru sănătate. Contează istoricul medical al pacientei, experienţa medicului, dar şi îngrijirea medicală după operaţie.
Vorbim despre o intervenţie chirurgicală, prin urmare este cunoscut faptul că orice tip de operaţie prezintă anumite riscuri. Însă, dacă medicul are experienţă în domeniul chirurgiei estetice, cunoaşte istoricul medical al pacientei şi îi asigură îngrijiri/sfaturi post-operatorii, intervenţia poate să se desfăşoare fără evenimente neplăcute.
Riscuri implant silicon
Nu s-a întâmplat acest lucru pentru o tânără din Iaşi, mamă a şase copii care a decedat în urma unei operaţii de corectare a unui implant de silicoane. Acest caz a ţinut paginile ziarelor în acest weekend şi este un semnal de alarmă pentru femeile care au recurs la acest tip de intervenţie sau îşi doresc să facă o mărire a sânilor cu ajutorul silicoanelor.
Femeia pe nume Mariana Ciubotaru era concubina unui interlop pe nume Belgian Tănase care este dat în urmărire internaţională din 2007. După ce a recurs la a treia intervenţie de corectare a sânilor la clinica particulară Omini din Iaşi, femeia a intrat în stop cardio-respirator, fiind necesară resuscitarea acesteia. Ulterior, ea a fost transferată la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, în stare de comă. În noaptea de vineri spre sâmbătă, pacienta a intrat de căteva ori în stop cardio-respirator, însî în ciuda intervenţiei medicilor, a murit sâmbătă dimineaţa (n.r. 2 februarie 2013).
Medicii legişti au stabilit că decesul femeii a survenit în urma unei complicaţii care apare frecvent în urma operaţiilor şi anume o embolie pulmonară, însă rezultatele finale ale necropsiei vor fi date abia la finalul săptămânii. “Tromboza pulmonară sau embolia pulmonară este un cheag de sânge care obstrucţionează o arteră mare. Apare frecvent în urma intervenţiilor chirurgicale. De altfel, embolia pulmonară este cauza cel mai des întâlnită în situaţiile de malpraxis din Statele Unite ale Americii, atunci când se ajunge la judecată”, a explicat profesorul doctor Traian Mihăescu, şef de Secţie la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi.
Potrivit medicilor specialialişti în chirurgia estetică complicaţiile care pot să apară după o operaţie de mărire a sânilor sunt minine, dar nu inexistente. Aşadar, iată la ce riscuri eşti expusă după operaţie:
1. Pericolul de infecţii este destul de ridicat, de aceea medicul îţi va prescrie un tratament cu antibiotice, antiiinflamatorii şi antialgice. Dacă tratamentul cu antibiotic nu dă rezultate, se poate scoate implantul din "buzunarul" făcut, se spală locul şi se reaşază implantul la locul lui sau se scoate implantul, se aşteaptă câteva săptămâni şi apoi se repune în locul lui;
2. Pot să apară sângerări şi acumulări de sânge în locul unde e plasat implantul care necesită evacuarea lor pe cale chirurgicală;
3. Ruperea implanturilor;
4. Dezvoltarea unui ţesut cicatrizant care deformează implantul.
5. Embolia pulmonară este un cheag de sânge care obstrucţionează o arteră mare şi apare frecvent în urma intervenţiilor chirurgicale.