Botox mania

"Invazia" Botox-ului nu mai are limite. In dorinta de a arata cat mai bine, fiecare persoana decide cum poate sa-si redobandeasca tineretea pierduta. Ce este Botox-ul, care este eficienta lui si, bineinteles, precautiile luate de chirurg vom afla de la dr. Turcu Eugen, medic primar in chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva si doctor in Stiinte Medicale.
Ce este botox-ul?

Botox-ul este produsul fabricat in Marea Britanie, in Statele Unite ale Americii (Botox) sau in Franta (Dysport). In toate ambele cazuri, substanta este aceeasi - toxina botulinica de tip A.

Este o toxina care este folosita in multe domenii din medicina: in neurologie pentru tratarea paraliziei spasmice si in chirurgia estetica pentru tratarea ridurilor de expresie (ridurile determinate de actiunea muschilor faciali).

Actiunea este simpla: paralizeaza musculatura faciala si substanta este absorbita in piele. Prin paralizia ei, acel fald creat prin contractia musculaturii dispare. Este vorba despre un efect temporar, deoarece toxina botulinica se resoarbe dupa o perioada de timp (2-4 luni), iar activitatea musculara se reface. Exista si cazuri in care actiunea se prelungeste pana 5-6 luni, depinzand in mare masura de cantitatea de substanta injectata. Pentru un efect constant sunt necesare aproximativ 3 injectari intr-un an.


Procedura

In locul dorit (riduri dintre sprancene, din coltul extern al ochilor "laba gastii" si al buzelor) se injecteaza cu un ac fin o cantitate de toxina botulinica. Nu este necesara anestezia locala si nici sedarea, recuperarea fiind imediata.


Precautii din partea chirurgului

Daca se depaseste cantitatea de toxina botulinica indicata sau daca aceasta injectare nu se face dupa o schema corecta, pacientul se poate confrunta cu imposibilitatea de a inchide ochiul (daca injectarea a fost facuta la nivelul pleoapelor) sau de a ridica sprancenele (daca injectarea este la nivel frontal). Aceste manifestari nu vor ramane definitive, ci se vor rezolva de la sine intr-o perioada de timp (2-3 saptamani). De asemenea, ar fi indicat ca aceasta interventie sa fie efectuata de un chirurg estetician, care cunoaste cantitatea standard de substanta care trebuie injectata, deoarece pacienta in dorinta ei de a arata cat mai bine, poate sa impuna injectarea cu o cantitate mai mare si nerecomandata de toxina botulinica.


Contraindicatii

Daca se respecta cantitatea standard de substanta injectata, aceasta tehnica prezinta putine efecte secundare. Reactiile alergice sunt foarte rar intalnite. Totusi exista cateva cazuri in care nu este recomandata injectarea cu Botox:
  • Persoanele cu tulburari psihice;
  • Persoanele cu boli neurologice;
  • Persoanele cu afectari neuromusculare;
  • Persoanele cu tulburari date de anumite formatiuni tumorale cerebrale.


Adrese utile

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/botox.html http://www.surgery.org/public/procedures-injectables.php http://www.fda.gov/fdac/features/2002/402_botox.html http://www.csaps.ca/botox.htm http://www.dysport.co.nz/about.htm http://www.chirurgie-esthetique-info.com/dysport.htm


 Articol realizat in colaborare cu Dr.Eugen Turcu , Medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva